Ízek, imák, micvák: Egy modern zsidó család kóser konyhája
Deutsch-Fehérváry Mercédesszel beszélgettünk annak kapcsán, hogy kiadta első szakácskönyvét Kosher – Deutschék konyhája címmel.
Deutsch-Fehérváry Mercédesz, a Bethlen téri zsinagóga rabbijának, Deutsch Péternek a felesége kiadta első szakácskönyvét Kosher – Deutschék konyhája címmel. A kötet a kóserság és a zsidó ünnepek hagyományaitól indulva, 55 recepten keresztül a Deutsch család étkezőasztaláig kalauzolja az olvasót.
Gondolatban helyet foglalunk az asztalnál, a rabbi megtanítja nekünk az ünnepi áldásokat, elmagyarázza a szokásokat, felesége pedig a magyar és európai zsidó konyha jellegzetes fogásait, valamint szefárd különlegességeket tálal fel. Nemcsak a közösség tagjai hivatalosak Deutschékhoz, hiszen vlogukon rendszeresen beszélnek a modern vallásos zsidó családok életéről, ebből az élményből született a könyv is.
A könyv megjelenése előtt én is ellátogattam a Deutsch család otthonába. Többször jártam már itt vendégként és mindig elvarázsolt a nagy terített asztal, amely egyben a lakás középpontja, ahol akár 20 ember is elfér. Most a konyhába vonulunk, itt lapozgatjuk a könyv első nyomatát, és beszélgetünk az ikonikus asztalról, amely sabbatról sabbatra helyet ad sok vendégnek. 
DEUTSCH-FEHÉRVÁRY MERCÉDESZ: Amikor összeházasodtunk Petivel számunkra teljesen egyértelmű volt, hogy ez egy nyitott lakás, nyitott ház lesz – ahogy egy rabbi családjánál ez hagyományosan elvárható – otthonunk mindenki előtt nyitva áll. Ezért is központi elem az asztal, mert nálunk az étkezés központi szerepet játszik, itt sokan le tudunk ülni, több embert meg tudunk hívni. Szeretjük, ha sokan vagyunk.
VINCE: Milyen szerepet játszik az étkezés a tradicionális zsidó családban?
DEUTSCH-FEHÉRVÁRY MERCÉDESZ: A zsidóságban mindennek a középpontjában az étkezés áll. Minden ünnepünk az étkezés körül forog, még a böjt is úgy van kitalálva, hogy az azt megelőző étkezés micva, (szó szerint: parancsolat, ebben az értelemben jó cselekedet) szóval azt is muszáj.
VINCE: Mekkora szerepe van az étkezésnek az identitás megőrzésében?
DEUTSCH-FEHÉRVÁRY MERCÉDESZ: Az étkezéshez rengeteg jelentés és áldás kapcsolódik. Nagyon sok aspektussal kötődünk hozzá. Például Peti nagymamája, Bábi, akiről sokszor, sok helyen szól a könyv, Debrecenben úgynevezett kosztos volt. Ő főzött és bejártak hozzá enni az emberek. A receptjei fennmaradtak, most is őrzöm kézzel írott receptkönyvét.
Egészség és tradíció
VINCE: Szerinted mi a leggyakoribb tévhit a zsidó konyhával kapcsolatban?
DEUTSCH-FEHÉRVÁRY MERCÉDESZ: Jól ismerem azt a vélekedést, hogy nehéz betartani a kóserságot, mert sokáig én is így gondoltam. 17 éves koromig én sem étkeztem kóser módon, egészen addig azt gondoltam a kóserságról, mint a szombatról, hogy lehetetlen betartani. Aztán amikor elkezdtem tudatosan figyelni, már benne voltam, rájöttem, hogy ha az ember akár csak egy hétig is csinálja, megtapasztalja, hogy mennyire egyszerűvé és természetessé válik.

VINCE: Milyen Deutschék konyhája? A kóserság mellett mi az az alapelv, amit követsz?
DEUTSCH-FEHÉRVÁRY MERCÉDESZ: Számomra különösen fontosak a zöldségek. A könyv is ezt a szemléletet képviseli, sok benne az egészséges fogás, amelyek közel állnak hozzám. Ugyanakkor ezek mellett ott van a tradíció is, például sólet formájában. Mivel egy ideig kint éltem, tanultam Izraelben, sok szefárd ételt ismerek, amelyek nagyon egészségesek, sok bennük a zöldfűszer és a zöldség is. A szefárd konyhában is ott van a sólet, csak haminnak hívják. Majdnem ugyanazokból az alapanyagokból, babból, húsból, krumpliból, édesburgonyából készül, az elkészítési mód azonban eltér: a hozzávalókat nem főzik össze, hanem a húsnak külön leve van, és mindenki maga szedhet belőle ízlés szerint. Én személy szerint azt a változatot jobban szeretem. A Deutschék konyhája is ezt a sokszínűséget tükrözi.
VINCE: Honnan jött a kóser receptkönyv ötlete?
DEUTSCH-FEHÉRVÁRY MERCÉDESZ: Nagy álmom volt egy saját receptkönyv. Körülbelül 10 éve receptekkel indítottam az Instagram-oldalamat Szerettem főzni és fotózni és jó volt, hogy ezt a szenvedélyemet meg tudom osztani másokkal.
VINCE: Milyen közönségnek, kiknek készült a könyv?
DEUTSCH-FEHÉRVÁRY MERCÉDESZ: Direkt úgy állítottuk össze a könyvet, hogy mindenkihez szóljon. A vallási részeket a laikusok is érteni fogják. Ami talán érdekesség: szándékosan csak hajpántot hordok a képeken. Barátnőmék jöttek segíteni főzni és a fotózásra is. Egyikőjük például nem hord kendőt vagy hajpántot és nem takarja el a vállát sem. Nem szerettem volna, hogy ez egy túl ortodox könyv legyen, hanem tükrözze azt, amik mi vagyunk. Én is elmegyek itthonról nadrágban, hajpántban, de mégis minden előírást betartok.
Ünnepről ünnepre
VINCE: Hogyan épül fel a könyv?
DEUTSCH-FEHÉRVÁRY MERCÉDESZ: Az a koncepció, hogy az elején elmagyarázzuk az ünnepeket. Kezdjük a kóser konyhával, majd minden ünnepnél végig vesszük, milyen szokásai vannak, milyen étkezések, rituális ételek kapcsolódnak hozzá, a végén pedig jönnek az áldások. Csak azokat az áldásokat gyűjtöttük össze a könyvbe, melyeket otthon kell mondani.
VINCE: Akkor minden ünnephez a tipikus ételeket társítottátok?
DEUTSCH-FEHÉRVÁRY MERCÉDESZ: Igen egyedül a Jom Kippur maradt ki, mert az egy 25 órás böjt. Egyébként ott is micve a böjtöt megelőző étkezés, ennek is vannak előírásai, de ez végül nem került be a könyvbe.
VINCE: Honnan származnak a receptek?
DEUTSCH-FEHÉRVÁRY MERCÉDESZ: A könyvben 55, általam gyakran elkészített recept szerepel, amit közösen válogattunk ki Petivel. Ezeket az évek során gyűjtöttem össze, valamit otthonról hoztam, valamit Izraelből, valamit szakácskönyvből tanultam és átformáltam.
VINCE: Van állandó sabbati menütök?
DEUTSCH-FEHÉRVÁRY MERCÉDESZ: A saláták felváltva, de mindig vannak. Néha csinálunk lazacot, gyakrabban tonhalsalátát vagy tonhalkrémet, hogy mindig legyen hal az asztalon. Ez egy tradíció, hogy halat kell enni péntek este. Ami pedig fixen mindig van, az a húsleves.
VINCE: Közben bejön Péter is és elmagyarázza a pénteki halfogyasztás okát.
DEUTSCH PÉTER: A hal, ami héberül dag, visszafele olvasva gad, ami szerencsét jelent, vagyis ha halat eszel, szerencsés heted lesz. Azért is, mert a hal egy drága étel. Sabbatkor olyat kell letenni az asztalra, ami elegáns.
Műhelytitok és kedvencek
VINCE: Melyik a kedvenc recepted?
DEUTSCH-FEHÉRVÁRY MERCÉDESZ: Olyan nehéz választani, de ha mégis kell, akkor legyen a húsleves. Mert az “családi leves”, amit valószínűleg még az üknagymamám is így főzött. Ez az az étel, ami női ágon öröklődött tovább, ezért szerepel így a könyvben: Az én húslevesem.
VINCE: Van olyan műhelytitkod, amit megosztanál velünk?
DEUTSCH-FEHÉRVÁRY MERCÉDESZ: A humuszt jégkockával kell csinálni, ha jégkockával pürésíted le a csicseriborsót, akkor extra krémes lesz. A másik pedig: fahéjat teszek a húslevesbe, csak egy kicsi darabot.
VINCE: Milyen újdonságot tanulsz most?
DEUTSCH-FEHÉRVÁRY MERCÉDESZ: A cukrászat, a tortakészítés, amit nagyon szeretnék megtanulni. Rengeteg főzős videót nézek, folyamatosan főzős csatornák mennek itthon.
VINCE: Édességek is szerepelnek a receptkönyvben?
DEUTSCH-FEHÉRVÁRY MERCÉDESZ: Az édességeknek külön könyvet szánnánk. A második könyvben Bábi és a vidéki zsidóság receptjei szerepelnek majd, ha az első könyv sikeres lesz. Szeretnénk vidéken körbeutazni és régi zsidó recepteket felkutatni. A harmadik lenne a süteményes könyv.
Szerző: Nagy Bernadett
Címlapfotó: Kaszás Gergely