Ha ezt a foltot látjuk krumplin, azonnal szabaduljunk meg a zöldségtől!
Nem csupán esztétikai kérdésről van szó, a folt méreganyag jelenlétére utalhat.
Ha a burgonya héján vagy alatta zöldes elszíneződést észlelünk, az nem csupán esztétikai kérdés. Ez a színváltozás a szolanin nevű természetes méreganyag jelenlétére utal. A szolanin főként akkor termelődik, ha a gumót túl sok fény éri, és a keletkezett anyag még főzés vagy sütés hatására sem bomlik le – vagyis hőálló.
Ha csak apró zöld foltok jelennek meg a gumón, azokat mélyen meghámozva a krumpli még felhasználható lehet. Amennyiben viszont a gumó nagy része elszíneződött, semmiképp se együnk meg, inkább dobjuk ki – írja a haszon.hu.
Ami még intő jel, hogy ne használjuk fel a krumplit: puhaság, ráncos héj, vizes foltok, nyálkás felszín, dohos, penészes szag, barna, fekete foltok a belsejében.
Ha több burgonyát hámozunk meg, mint amennyit felhasználnánk, hideg vízbe téve egy napig eláll a hűtőben – ennél hosszabb ideig azonban már nem ajánlott így tárolni. A víz ugyanis kimossa a vitaminokat, az íz is romlik. Ha mindenképp tovább akarjuk őrizni, inkább fagyasszuk le, de ne tároljuk vízben napokig.
Címlapfotó: Lars Blankers / Unsplash