Egy konyhai hulladékból finom és egészséges köret készíthető

2024. március 19.

Soha többé nem fogja kidobni, aki elolvassa ezt a cikket.

A magyarmezogazdasag.hu egy komplett cikket állított össze azokból a dolgokból, amik legtöbbször kukában végzik, pedig még bőven hasznosíthatók lennének. Általában a zöldségek megpucolt héjáról van szó, de szerepel a felsorolásban zöldségszár is.

Az egyik legizgalmasabb mégis a (bio) krumplihéj, amivel tényleg szinte soha nem kezdünk semmit. Legjobb esetben a komposztba kerül, de még inkább a kukába. Pedig, mint azt a magyarmezogazdasag.hu remek receptje is bizonyítja, kiváló ropogtatnivaló készíthető a krumplihéj felhasználásával. A sült héjchipset nassolhatjuk magában, de köretnek is kiválóan megállja a helyét.

Ráadásul, sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan, a burgonya héja és az az alatti rész értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A saját termesztésű vagy bio krumpli héját bátran elfogyaszthatjuk, amennyiben nincsenek rajta zöld elszíneződések és nem fonnyadt.

A héjchips elkészítéséhez a nagyon alaposan megtisztított burgonya héját pácoljuk be. Egy nagyobb tálban keverjünk össze némi olajat, sót, borsot, őrölt köményt, sőt akár egy kis chiliport is, ha szeretjük. Forgassuk a fűszeres olajba a héjakat, majd szellősen terítsük szét egy sütőpapírral védett sütőlapon. Előmelegített sütőben 180 °C- on kb. 15-20 percig süssük, közben egyszer forgassuk át a darabokat az egyenletesebb sülés érdekében.

Korábbi cikkeinkben már mi is foglalkoztunk a különböző héjakkal, vagyis azzal, mi minden készíthető édesburgonya héjából, illetve banánhéjból.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash