Régen a szegények ették, ma már az egyik leghíresebb Hungarikum
Csak úgy mellékesen készítették vidéken, később jöttek rá, micsoda kincs.
A Hamu és Gyémánt gyűjtött össze minapi cikkében 6 ételt, ami egykor a szegénység szimbóluma volt, ma azonban milliók kedvence, ráadásul hajlandók nem is keveset fizetni érte. A lista egyik legérdekesebb darabja a libamáj.
A libamáj ma a csúcsgasztronómia jeles képviselője, pedig sokáig csak vidéki környezetben, a paraszti gazdaságokban készült. Ott is inkább csak úgy mellékesen, mivel a libát eredendően a húsáért és a zsírjáért tartották. A májat nem tekintették különlegesnek, csak később fedezték fel izgalmas állagát és ízét. A 18–19. század fordulóján Franciaországban és Magyarországon egyre tudatosabban kezdték hízlalni a libákat, és ebből megszületett a ma ismert hízott libamáj-kultúra. A 19. század végétől vált igazi luxuscikké, amikor a francia konyha beemelte a legdrágább alapanyagok közé. Ma szarvasgombával, karamellizált gyümölccsel vagy tokaji borral tálalják – egy étel, ami a falusi konyhából indult, és a világ legjobbjai közé emelkedett.
Magyarország ráadásul valóságos libamáj-nagyhatalom. A Pénzcentrum még 2010-ben arról számolt be, hogy egy akkor készült statisztika szerint a világ libamájexportjának mintegy 90 százalékát Magyarország adja (ma ez közelebb van a 70-80 százalékhoz).  A hízott libából készített ételek (így természetesen a máj is) már az első, 2013-ban létrehozott hivatalos hungarikum-listán is szerepeltek, vagyis a legelsők között ismerték el őket nemzeti értékként. 
Címlapfotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash
 
                                     
         
         
         
         
        