A felvágott, amit a magyaroktól neveztek el a világban

2025. november 08.

Hódít az ínyencség, amit a magyarok ihlettek.

A török „Dana Macar Salam” névre keresztelt szalámit kifejezetten a magyar ínyencség mintájára hozták létre. Már a neve is erről árulkodik: a „Dana Macar Salam” ugyanis pontos fordításban „magyar marhaszalámi”-t jelent.

A Dana Macar Salam persze elsősorban a helyi közönségnek készül. Mivel Törökország egy többségben muszlim ország, ezért – a nem tiltott, de nem is népszerű – sertés helyett marhából készítik a finomságot.

A „magyar” szó persze itt inkább a stílusra vonatkozik, mintsem az eredetre – hívja fel a figyelmet a terméket bemutató drive.hu. A Dana Macar Salam egy tipikusan török szalámi, török alapanyagokból. A gyártók leginkább a fűszerezéssel és az ízesítéssel próbálják meg visszaadni a magyar szalámi karakterét, az elkészítési körülmények már eltérnek az általunk megszokottól. A boltokban viszont a magyar szokáshoz hasonlóan szeletelve és egészben is árulják. Kilónkénti ára nagyjából 700 és 1500 török líra, azaz 5 és 12 ezer forint között mozog.

Címlapfotó: Thomas Vogel / Unsplash