A világ legdrágább fűszerét itthon is újra termesztik!

2024. január 22.

180 féle hatóanyagot tartalmaz és 10 millió forintba kerül belőle 1 kilogramm. Azt is elmondjuk, hogyan lehet kiszűrni a hamisítványokat.

A sáfrány a világ legdrágább fűszere, kilója akár 10 millió forintot is érhet. Nagyon régóta világcsúcstartó és szakértők szerint ez nem is fog egyhamar változni. A sáfrány extrém magas árát két dolog határozza meg alapvetően. Az egyik a minősége, amit a termesztésének körülményei és a szedése befolyásol. Bizonyos műveleteket nem lehet gépesíteni, a szedés és a bibézés kizárólag kézzel történhet. Egy tized grammnyi szárított sáfránybibéhez nagyságrendileg 32 virágra van szükség. Ez 96 bibeszálat jelent. (A konyhában a családi ételhez 4-5 bibeszálat használunk fel.) Magas árának másik oka a növény beltartalmi értéke. 180 féle illékony hatóanyagot tartalmaz, de megtalálható benne a krocin, pikrokrocin, szafranol, krocetin is. (Nem utolsó sorban pedig kiváló „ételízesítő”, mi például ezt a receptet ajánljuk hozzá.)

Sokan egzotikus, távol-keleti fűszerként gondolnak rá. Pedig egykor Magyarországon is rendszeresen termesztették, ám ez megszakadt. Ez azonban most jó eséllyel változni fog. A Magyarországi Sáfránytermesztők Szövetsége az Agrárszektornak elmondta, hogy immár az ország teljes területe alkalmas lehet a sáfrány termesztésére. Természetesen vannak igényei a növénynek, így a laza, homokos talajt részesíti előnyben, nem bírja a pangó vizet és mínusz 23 fok alatt elfagy.

lila virág, sárga bibe
Sáfrány
Fotó: Mehdi Torabi / Unsplash

Az Agrárszektor által megkérdezett szakértők szerint a klímaváltozás miatt mindenki keresi azokat a növényeket, amik kiszámítható hozamot, tervezhető költségeket és bevételt jelentenek. A sáfrány megfelel az elvárásoknak. Jelenleg 3 olyan termesztő van hazánkban, akik régóta foglalkoznak a növénnyel, és nagy tőszámú ültetvénnyel rendelkeznek. Hozzájuk zárkózik fel 5-6 olyan gazdálkodó, akik nagy mennyiségű hagymagumót telepítettek az elmúlt 1-2 évben. Mellettük pedig több, mint tíz család a folyamatos, lassabb ütemű bővítés mellett döntött, de nekik sem kell sok év, hogy felzárkózzanak a nagyokhoz. Úgy becsülhető, hogy 5-6 év múlva Magyarország ismét felkerülhet a sáfránytermesztők térképére.

Sáfrány vagy sáfrányos szeklice

sárga virág zöld növényen
Sáfrányos szeklice
Fotó: PublicDomainPictures / Pixabay

A jó minőségű, „igazi” sáfrányt számos helyen a mai napig összekeverik a nagyüzemi méretekben is termeszthető sáfrányos szeklicével – figyelmeztet az Agrárszektor. A szeklice, vagy más néven hamis sáfrány enyhén keserű, és illatra, illetve ízre is teljesen más, mint a drága társa. Könnyen megkülönböztethetők szárított változatban is. A valódi sáfrány bibéje hosszú vörös szál, ami a csúcsán kiszélesedik. A szeklicén ilyesmit nem figyelhetünk meg.

A valódi sáfrányt előszeretettel hamisítják. Ennek egyik módja, hogy szeklicével hígítják. Amikor sáfrányt vásárolunk, kizárólag szálas változatban tegyük, ahol látjuk, mit vásárolunk meg. Őröltet, és zárt csomagolásút ne vegyünk!

Címlapfotó: Merve Sehirli Nasir / Unsplash