Elképesztően egészséges étel, mégis vigyázni kell vele, mi az?
Az egyik legváltozatosabban felhasználható és legegészségesebb élelmiszer, de két bökkenő is van vele.
Minden év március végétől április elejéig tart a medvehagyma szezonja. Az egyik legnépszerűbb szezonális élelmiszer Magyarországon. Nem utolsó sorban azért, mert nagyon változatosan használható a konyhában és rendkívül egészséges.
Gyakorlatilag mindenbe tehetjük, amibe eredetileg fokhagymát vagy snidlinget tennénk, legyen szó kencékről, sajtkrémekről vagy éppen halkrémekről. Mindemellett kiválóan dúsíthatjuk vele a különböző krémleveseket, sőt készíthetünk kizárólag belőle medvehagyma-krémlevest is. Ha ez még nem lenne elég, áztathatjuk a leveleket olajba is és meglocsolhatjuk vele kedvenc főzelékünket, sült húsunkat. Tölteléknek is megállja a helyét, akár éppen darált húshoz adva.
A medvehagyma gazdag C-vitaminban, A-vitaminban, káliumban, kalciumban és vasban. Ezek az ásványi anyagok és vitaminok segíthetik erősíteni az immunrendszert és védelmet nyújthat a betegségekkel szemben. A medvehagymának gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak, de természetes antibakteriális és gombaellenes hatásairól is ismert – írja a Hamu és Gyémánt. Nem árt azonban tudni, hogy túlzásba is lehet vinni a medvehagyma fogyasztását. Főzve, párolva, sütve nagyobb mennyiséget is ehetünk belőle, nyersen azonban csínján kell bánni vele, mert gyomor- és epebántalmat okozhat.
Egy külső oka is lehet annak, hogy nem tudunk belőle korlátlan mennyiséget enni. A növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kilogramm mennyiségben szabad gyűjteni. Azt is csak azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Tovább ráadásul nem értékesíthető az így szedett zöldség. A témával kapcsolatban az érintett területet kezelő erdőgazdaság, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság nyújthat további hiteles információt – olvasható az Agrárszektor oldalán.
Címlapfotó: Farhad Ibrahimzade / Unsplash