Elképesztően egészséges étel, mégis vigyázni kell vele, mi az?

2024. március 18.

Az egyik legváltozatosabban felhasználható és legegészségesebb élelmiszer, de két bökkenő is van vele.

Minden év március végétől április elejéig tart a medvehagyma szezonja. Az egyik legnépszerűbb szezonális élelmiszer Magyarországon. Nem utolsó sorban azért, mert nagyon változatosan használható a konyhában és rendkívül egészséges.

Gyakorlatilag mindenbe tehetjük, amibe eredetileg fokhagymát vagy snidlinget tennénk, legyen szó kencékről, sajtkrémekről vagy éppen halkrémekről. Mindemellett kiválóan dúsíthatjuk vele a különböző krémleveseket, sőt készíthetünk kizárólag belőle medvehagyma-krémlevest is. Ha ez még nem lenne elég, áztathatjuk a leveleket olajba is és meglocsolhatjuk vele kedvenc főzelékünket, sült húsunkat. Tölteléknek is megállja a helyét, akár éppen darált húshoz adva.

A medvehagyma gazdag C-vitaminban, A-vitaminban, káliumban, kalciumban és vasban. Ezek az ásványi anyagok és vitaminok segíthetik erősíteni az immunrendszert és védelmet nyújthat a betegségekkel szemben. A medvehagymának gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak, de természetes antibakteriális és gombaellenes hatásairól is ismert – írja a Hamu és Gyémánt. Nem árt azonban tudni, hogy túlzásba is lehet vinni a medvehagyma fogyasztását. Főzve, párolva, sütve nagyobb mennyiséget is ehetünk belőle, nyersen azonban csínján kell bánni vele, mert gyomor- és epebántalmat okozhat.

Egy külső oka is lehet annak, hogy nem tudunk belőle korlátlan mennyiséget enni. A növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kilogramm mennyiségben szabad gyűjteni. Azt is csak azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Tovább ráadásul nem értékesíthető az így szedett zöldség. A témával kapcsolatban az érintett területet kezelő erdőgazdaság, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság nyújthat további hiteles információt – olvasható az Agrárszektor oldalán.

Címlapfotó: Farhad Ibrahimzade / Unsplash