Minden magyarnak így kéne ennie a mézet!
Újjászületik a méz egy apró trükk segítségével. Az erről készített videó már 900 millió megtekintésnél jár.
A magyar konyha egyik alapvető eleme a pirospaprika, ami a legtöbb hagyományos fogás kihagyhatatlan összetevője. Sokan annyira szeretik, hogy szinte minden ételt megszórnak vele. Hasonló a helyzet a csípős paprikával is, szinte nincs olyan magyar étel, ami nem igényel egy-egy vékony szeletet. Az internet legújabb őrülete tökéletesen beleillik eme két magyaros szokásba. Ez pedig nem más, mint a pikáns méz.
Mi az a pikáns méz?
Valójában igencsak egyszerű dologról van szó: a méz és a chili vagy chilipehely kombinációjáról. Elsőre talán furcsának tűnik, ám a chili csípőssége tökéletesen kiegészíti a méz édességét. Kiváló párost alkotnak együtt, ami azt jelenti, hogy a végeredmény sem lesz tolakodóan erőteljes. Az ízek fokozásához felhasználhatunk még lime-ot, és egy csipet sót is – írja a The Daily Meal. Habár a pikáns méz újkeletű dolognak tűnhet, már az ókori Kínában is bevett szokás volt egy kevés csípőset keverni a mézbe. Egyik legismertebb mai változata a „pepperoncini“, ami egy olasz paprikával fűszerezett verzió.
Hogyan vált népszerűvé?
Az elmúlt években a közösségi médiának köszönhetően a pikáns méz ismertsége egyre szélesebb körben kezdett terjedni. A Tiktokon a #hothoney (pikáns méz) címkével ellátott videók már több mint 900 millió megtekintésnél tartanak. Közben Google-ön is egyre többen keresnek rá az otthoni elkészítésére. A különlegesség iránt megnövekedett érdeklődésre a nagyobb élelmiszergyártó cégek is felfigyeltek. Ma már rengeteg ízkombináció közül válogathatunk az üzletek polcain világszerte.
Milyen típusai léteznek?
A két fő összetevője, az erőspaprika és a méz jelen van, az ízvilág alapvetőan a paprika típusán és az arányokon múlik. A cayenne-i chilipaprikával készített például mély, enyhén gyümölcsös ízt és fokozatos csípősséget eredményez. Ezzel szemben Scotch Bonnet paprikával kombinálva intenzíven fűszeres végeredményt érünk el: a paprika enyhén gyümölcsös, édeskés karaktere nagyon jól illik a mézhez. Érdemes azonban mindig kevesebb csípőset alkalmazni, hiszen a cél, hogy a két ízvilág kiegészítse egymást.
A méz rendkívül egészséges, antioxidánsokat tartalmaz, ami segíti a szív megfelelő működését. A méz cukor helyett fogyasztva segít kordában tartani a vércukorszintet. Hogy kiélvezhessük jótékony hatásait, érdemes jó minőségű, nem hőkezelt mézet vásárolni lehetőleg közvetlenül a termelőtől.
Mivel fogyasszuk a pikáns mézet?
A válasz egyszerű: mindennel! A pikáns mézben a legjobb, hogy gyakorlatilag bármire csepegtethetünk egy keveset, legyen szó pizzáról, kenyérről vagy gyümölcsről. A különböző húsokhoz is remekül illik, a sült csirkével például kiváló párosítás. A salátaöntetekbe keverve különleges édes-csípős ízvilágot is hozhatunk létre. Nassolnivalókhoz is felhasználhatjuk, a pattogatott kukorica semleges ízét remekül feldobja. Ne felejtsük el elővenni akkor sem, ha italokat készítünk: a margarita koktéltól kezdve a gyömbéres teáig mindent képes gazdagítani.
Meddig áll el a pikáns méz?
A tárolása nem igényel különösebb odafigyelést, bánjunk úgy vele, mint a hagyományos mézzel. Elég a kamrában, vagy kicsit hűvösebb helyen tartani. Nem kell attól félni, hogy hamar megromlik. Ha lehet, ne tartsuk a hűtőben, az extrém hidegtől kikristályosodhat, ami ront a méz állagán.
Az elkészítést követően akár három hónapig is felhasználható, így elég időnk lesz kísérletezni, hogy melyik fogással ízlik a legjobban.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Art Rachen / Unsplash