Veszélyes a műanyag vágódeszka egy új kutatás szerint

2023. augusztus 10.

A műanyag vágódeszka praktikus konyhai eszköz, viszont veszélyforrás is egyben – mutattak rá amerikai tudósok.

Óvatosan bánjunk a műanyag vágódeszkákkal – erre a következtetésre jutott egy a minap a Science Dailyben megjelent kutatás, amit az Agrofórum szemlézett. Mint írják, bár ezek a konyhai eszközök jó szolgálatot tesznek a mindennapokban, az anyagukkal probléma adódhat. A műanyag vágódeszka – akárcsak egyes élelmiszerek – a szervezetünkre is káros mikroműanyagok forrása lehet.

Mikroműanyag szabadulhat fel a használatukkal

A hazai háztartásokban jórészt műanyagból vagy fából készült vágódeszkák találhatóak. Az egyes műanyag lapok, köztük a polipropilén és a polietilén, használata során nano- és mikroméretű műanyagrészecskék keletkeznek. Az amerikai kutatás azt vizsgálta, milyen mértékű műanyagszennyezés keletkezik, he egy ilyen terméken végezzük a szeletelést.

Mit nevezzünk mikroműanyagoknak?

A mikroműanyagok azok az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat, amik a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével. Az már eddig is ismert volt, hogy az étellel és a vízzel lenyeljük a mikroműanyagokat, valamint be is lélegezzük azokat, nemrég pedig már emberi vérben is kimutatták őket.

A műanyag vágódeszka és a mikroműanyag: mennyi az annyi?

A kutatók azt vizsgálták, hogy a hétköznapi használat során milyen mértékű mikroműanyag-szennyezés keletkezik. A kutatás során kapott adatokból a csapat kiszámította, hogy az ételkészítés során évente akár 14-71 millió polietilén mikroműanyag szemcse és 79 millió polipropilén mikroműanyag szemcse szabadulhat fel a deszkákból. Mindazonáltal ezeket számos körülmény módosíthatja. Ilyen az egyéni darabolási stílus, a deszka pontos anyaga, a vágásnál kifejtett erő és a használat gyakorisága.

Címlapfotó: Dennis Klein / Unsplash