Az őszi megfázás elleni legjobb szer ott van a magyar kertekben
Tele van C-vitaminnal és antioxidánssal, így kiváló immunerősítő.
A naspolya az őszi kertek különleges és sokak által alulértékelt gyümölcse. Első harapásra talán túl fanyar, de ha megcsípi a dér, és megpuhul a húsa, akkor páratlan ízélményt nyújt. Emellett nemcsak díszítőértéke és gasztronómiai felhasználása jelentős, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír. Egyaránt megtalálható a hazai fajták között a közönséges naspolya, valamint egzotikusabb rokona, a japán naspolya is.
A naspolya kevés gondozást igénylő, hálás növény – olvasható az agroinform.hu oldalán. Mint írják, kertbe ültetve nemcsak terméséért, hanem dekoratív megjelenéséért is értékes. A hazai klímát jól bírja, különösen a közönséges fajta, amely még a komolyabb téli fagyokat is elviseli.
A közönséges naspolya szüretelési ideje október végétől november elejéig tart. Mivel a gyümölcs utóérő, a legjobb, ha hűvös, száraz, szellős helyen tároljuk, és megvárjuk, hogy megpuhuljon. A dércsípte, megpuhult termés nyersen is fogyasztható – édes, lekvárszerű, enyhén fűszeres íze igazi csemege.
A naspolya nemcsak ízletes, hanem igazi immunerősítő is, különösen az őszi-téli időszakban. Rengeteg jótékony hatása közül csak az idevágókat soroljuk fel:
- Magas a C-vitamin-tartalma.
- Antioxidáns-tartalmánál fogva serkenti az immunrendszer működését.
- Gyulladáscsökkentő.
- Egyes iráni kutatások szerint a levélkivonat csökkenti a vércukorszintet és segít a testsúly normalizálásában is.
Aki az összes jó tulajdonságára kíváncsi, IDE KATTINTVA elolvashatja az agroinform.hu teljes cikkét.
Címlapfotó: Filip Urban / Unsplash