A legünnepibb decemberi gasztroprogramok Budapesten

2022. november 28.

Decemberben főleg az adventi vásároké a főszerep, ám még az év utolsó hónapjában is akadnak olyan gasztroprogamok, amiket vétek lenne kihagyni.

Ünnepi hangulatú gasztroprogramok nélkül nem lehet teljes egyetlen karácsonyi időszak sem. A hagyományos adventi vásárok mellett most olyan programokat is felsorakoztatunk, amikre minden ínyencnek érdemes kilátogatnia.

Advent Bazilika: november 18. – január 1. (Szent István tér)

szent istván bazilika, budapest
Fotó: Krisztian Tabori / Unsplash

A korábban már két ízben az „Európa legszebb karácsonyi vására” címet elnyert Advent Bazilika idén is az lista élére kívánkozik. Közel százötven hazai kézműves kiállító, ínycsiklandozó gasztroprogramok és korcsolyapálya felelnek a jó hangulatért. Ha valaki az igazi, autentikus karácsonyi hangulatra vágyik, akkor nincs is más dolga, mint kilátogatni Budapest szívébe a Szent István térre! Az adventi hangulatú gasztroprogramot nem lesz nehéz megtalálni, hiszen egy 12 méteres karácsonyfa jelzi a vásári forgatag helyét.

Vörösmarty Classic Xmas: november 18. – december 31. (Vörösmarty tér)

zöld háttér előtt felirat
Fotó: Vörösmarty Classic Xmas

Látványban és minőségben megújulva, számos egyedi programelemmel és a klasszikus karácsonyi díszítési kultúrát megidéző arculattal várja a látogatókat a Vörösmarty Classic Xmas. A vásár egyik kiemelt látványossága a Kristálypalotán díszelgő óriási karácsonyfa dekoráció. A lélegzetelállító dekorációban először idén gyönyörködhetnek a látogatók, és most mutatkozik be a Vörösmarty szobor-kompozíció újszerű takarása is. Megújult arculattal fogadják a látogatókat a téren felállított gasztropontok és kézműves faházak is. A gasztronómiai kiállítók a hagyományos magyar étel- és italkultúra karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó kulináris értékeit képviselik és kínálják a közönség számára.

Advent Óbudán: november 25. – december 23. (Óbuda, Fő tér)

Az elmaradhatatlan óbudai Fő téri vásár megannyi finomsággal hozza meg az eseményre látogatók ünnepi hangulatát. A mennyei falatokért a Gasztrosétányon található standok felelnek, ittl az adventi vásár elengedhetetlen kellékei (forralt bor, kürtős kalács és kenyérlángos) is megtalálhatók. A karácsonyi vásár egyik fő látványossága a fakockákból és lightboxokból építkező HelloWood által készített egyedi karácsonyfa, amit kívül és belül is megcsodálhatnak a vendégek. Ezenfelül izgalmas koncertek, gasztroprogramok és gyerekműsorok szórakoztatják majd az ide látogatókat.

Unicum Ház látogatás: november 28. – december 2. (1095 Budapest, Dandár utca 1.)

unicum ital poharakban
Fotó: William Krause / Unsplash

A listán szereplő gasztroprogramok egyik legkülönlegesebbike a világhírű gyomorkeserű kóstolója. Az Unicum és a Zwack család különleges története mára már teljesen összefonódott a hazai történelemmel. Magyarország egyik legnépszerűbb italának kedvelői számára igazán különleges élményt nyújt majd az Unicum Ház, ahol filmvetítést, vezetett túrát és természetesen kóstolót is szerveznek.

Borvacsora az Araz étteremben: december 2. (1074 Budapest, Dohány utca 42-44.)

vörösboros poharak
Fotó: Diogo Brandao / Shutterstock

Idén decemberben is zseniális tételekkel és ínycsiklandozó fogásokkal készülnek az Araz étterem borvacsorájának szervezői. A gasztronómia szerelmesei egy emlékezetes esten vehetnek részt, ahol hat fogás és hat bor kényezteti majd az ízlelőbimbókat. A Vylyan Pincészetet és boraikat maga a borász mutatja be. Az emlékezetes fogásokról pedig Barka Áron séf gondoskodik majd. Az estét élő zene teszi majd még különlegesebbé.

Téli zsongás a Hunyadi téren: december 3. (1067 Budapest, Hunyadi tér)

emberek, adventi vásár
Fotó: Daniil Silantev / Unsplash

Hagyományteremtő céllal idén először rendezik meg a Hunyadi téren a Téli zsongást, amin izgalmas programok sora és egész napos kézműves vásár felel majd az ünnepi hangulatért. Természetesen téli finomságokkal is készülnek a szervezők. Ezenfelül gasztroprogamok, kézműves foglalkozások, bűvészműsorok, zenei előadások, koncertek és táncprodukciók is várhatók.

Budafoki pincejárat: december 3. (Budafok több pontján)

A főváros 22. kerülete, a „Budapest Bornegyedeként” is ismert Budafok megannyi izgalmas boros programmal várja a látogatókat decemberben is. A Bornegyedben található impozáns pincékben vendéglátóhelyek, látványos kiállítások kapnak helyet az ünnepi időszakban. A BORgiorno fröccsterasz elől ingyenes 6-8 személyes transzferbuszok indulnak, amik elviszik a vendégeket a pincészetekhez és az egyéb látványosságokhoz. Borkóstolók, vezetett pinceséták, zenei előadások és még sok más kulturális program várható a Bornegyedben december első szombatján.

Rákosmenti Forralt-Bor Fesztivál és Családi Napok: december 9 – 11. (1173 Budapest, Flamingó köz)

egy nő poharat fog a kezében
Fotó: Alisa Anton / Unsplash

Idén december 9. és 11. között első alkalommal kerül megrendezésre a Rákosmenti Forralt-bor Fesztivál. A főszereplő forralt boron kívül azonban még lesznek koncertek, látványos vidámpark, izgalmas programok és különleges kézműves termékek is. Kávékat, forró csokoládékat, speciális teákat, puncsokat és különleges forralt söröket szintén kóstolhatnak majd a vendégek.

Csak a Mentes Karácsonyi Fesztivál: december 9 – 10. (1133 Budapest, Kárpát utca 23.)

Csak a Mentes Karácsonyi Fesztivált tartanak idén december 9-10-én Budapesten a Radnóti Miklós Művelődési Központban (RAM Colosseum). A gasztroprogramra látogatók minden olyan terméket beszerezhetnek majd, amik a mentes ünnepléshez szükségesek! Alapanyagok, kész sütemények, szaloncukrok, zero waste termékek és egyedi karácsonyi ajándékcsomagok. Ezenfelül pedig érdekes előadásokkal és izgalmas workshopokkal készülnek a szervezők.

Címlapfotó: Sabri Tuzcu / Unsplash