Pörkölt, zöldség, kenyér: ebben az egy edényben mindegyik tökéletesen elkészíthető

2023. március 01.

Egyre több háztartásban találkozni az univerzális főzőedénnyel, ami a szakemberek szerint szinte mindenre képes.

Az öntöttvas lábasért (angol nevén: dutch oven) odavannak a főzés szerelmesei. Na de mégis miért hasznos ez az edény? A öntöttvas lábas körüli felhajtás nem véletlen: ez egy rendkívül hatékony, jól használható és tartós főzőedény. A legtöbb kedvencünk elkészíthető öntöttvas lábasban, kezdve a párolt húsoktól, a tenger gyümölcsein és a pörköltön át akár még a kenyérig is – írja a Food52.

Mi az az öntöttvas lábas?

Az öntöttvas lábas egy nehéz, vastag falú edény, amely egy szorosan záródó fedéllel rendelkezik. Általában zománcozott öntöttvasból vagy rozsdamentes acélból készül. Az öntöttvas lábasok gyorsan felmelegszenek és hatékonyan tartják a hőt, így ideálisak a sütéshez és a pirításhoz. A szorosan záródó fedél a nedvességet az edényben tartja, így az öntöttvas lábasokban egyenletesen, több órán keresztül lehet párolni is. További előnye, hogy sütőben és tűzhelyen egyaránt bevethető. Valóban sokoldalú, leggyakrabban pároláshoz, pirításhoz, sütéshez szokták használni.

Az öntöttvas edényben párolás előnyeit az ismert séf, Sohla El-Waylly fogalmazta meg az idézett cikkben. „A párolásnál a hús vagy a zöldség, például a csontos báránycomb vagy a karfiol esetében, nagy darabokat kell megpárolni. Ezek általában csak részben merülnek el a főzőlében. A párolófolyadék gőzölög és nedvességet biztosít, lebontja a kemény kötőszövetet és megpuhítja az alapanyagot.”

El-Waylly szerint a párolás mellett a pirításnál jön ki az edény igazi erőssége. „A pirításhoz vezető gyorsított út azzal kezdődik, hogy a öntöttvas lábas alatt megnöveljük a hőmérsékletet. Magas hőfokon kéreg képződik a hús vagy a zöldség külsején. Sok receptben a pirítás gyakran megelőzi a párolást, ezért én már régóta tartom magam a nagyon találó mottóhoz. Első a pirítás.”

Mi ezt a korábban általunk bemutatott fenséges ételt is öntöttvas lábasban készítenénk.

Címlapfotó: Sophie Dale / Unsplash