Négy fiatal éppen most csinál csendes forradalmat Tokajban

2023. március 31.

A tállyai TR Művek a bizonyíték arra, hogy Tokajnak van jövője és a fiatalok igenis hisznek benne.

„Palit gyerekkorától ismertem. Én akkor épp borbárt menedzseltem, amikor ők szőlőt vettek. Lehívott az első szüretre. Mondta, szuper buli lesz, egy kis szőlőszedéssel és ebéddel valamelyik étteremben. Előző nap éjjel tizenegyre értünk le a bérelt kisbusszal, még hajnali háromig beszélgettünk, iszogattunk. Két órával később aztán már kezdtük a szüretet. Ami elromolhatott, az el is romlott, még munkáslázadás is kitört. A segítségül hívott helyeik szinte minden ötletünkre azt mondtak, Tokajban ezt nem így csinálják. A beígért étterem helyett az ebéd kenyér lett lapkasajttal. Így is este tízre fejeztük be a préselést. Ez a laza szüret egy életre berántott a borászkodásba.” Uliczki Dénesnek, a TR Művek birtokigazgatójának rövid sztorijában szinte minden benne van abból, ami a tállyai-mádi borászatot jellemzi. Lazaság, lendület, elhivatottság és újító szellem.

emberek ülnek asztal körül, kezükben pohár
Fotó: Ráth Máté

Minderről személyesen győződhettünk meg, amikor nemrég a Vince szerkesztőségében járt a TR Művek, hogy (többek között a bevezetőben felvillantott sztorin keresztül) bemutassák pincészetüket és a boraikat. A TR Műveket (a TR a Tállyai Radikálisokat takarja) 2012-ben alapította három, bőven a húszas éveiben járó fiatal (Anikó, Pali, Jani). Hozzájuk csatlakozott a jól sikerült szüret után Uliczki Dénes. Bár akkor még mindenki rendelkezett polgári foglalkozással, abszolút nem hobbiként tekintettek a projektre. „Részben azért választottuk Tokajt, mert tudtuk, hogy nemzetközi piacokon leginkább erről a borvidékről érhetünk el sikereket” – magyarázta Kada Anikó, az egyik tulajdonos.

Kada Anikó
Fotó: Ráth Máté

Az irány egyértelmű, a fejlődés töretlen. Az elinduláshoz a tállyai Palota dűlőben vásárolt 2 és fél hektárhoz idővel jött még ugyanott további másfél hektár, legutóbb pedig a mádi Szent Tamásban 1 hektár. Mádon van a feldolgozó is, egyre több műveletet tudnak itt elvégezni (amit meg nem, azt a közösségi feldolgozóban). 2020 óta tanúsított biogazdálkodást folytatnak, bio borokat készítenek.

Az alapkoncepciónak megfelelően TR Művek név alatt minden évjáratban megpróbálnak egy száraz, egy botritiszmentes késői szüretelésű édes, valamint egy szamorodni vagy aszú tételt kihozni. Emellett évek óta készítenek pét-natot és van már palackos mustjuk is. Előbbinek köszönhetően a natúrborosok, illetve a legfiatalabb borfogyasztók is felfigyeltek rájuk, utóbbival pedig még a fine dining éttermek degusztációs menüihez ajánlott alkoholmentes italsorba is bekerültek. „Rajongói levelet is kaptunk, hogy mennyire komplex, ásványos a szőlőlevünk. Nem csoda, hiszen ugyanabból az alapanyagból készül, mint a boraink” – büszkélkedett Dénes.

Uliczki Dénes
Fotó: Ráth Máté

Mára elmondható, a fiatalok megtalálták a saját hangjukat, ehhez következetesen tartják is magukat. „A 2022-es szárazsághoz hasonlót egyszer már átéltük, így tudtam, milyen bort tudunk készíteni és hogy az édes borokról le kell mondanunk, mert nem lennénk képesek hozni az elvárt stílust, minőséget” – mondta Dénes. „Az egyensúlyra törekszünk minden tekintetben. Tokaj hagyományait szeretnénk vegyíteni a fiatalos lendülettel. Érlelhető, de friss és jóivású borokat akarunk készíteni. Utóbbi miatt száraz boraink is mindig kis maradékcukorral kerülnek lepalackozásra, míg az aszúnál nem megyünk 200 gramm maradékcukor fölé” – osztotta meg a TR Művek receptjét Anikó.

Fotó: Ráth Máté

A stílusukra vevő a közönség. Boraik 60-70 százaléka külföldön (leginkább Angliában, Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Bulgáriában, Dániában) talál gazdára, menő éttermek borlapjaira is felkerültek. Mára a „hobbi” eljutott oda, hogy mindenki felhagyhatott eredeti foglalkozásával és 100 százalékban TR Művekre koncentrálhat. Anikó szerint ezzel egy nagy közös álmuk vált valóra. „A TR Művek kezdettől a kreativitásról, az alkotásról, a kétkezi munkáról, a természetközeliségről szólt nekünk. Felszabadító érzés volt, amikor feladhattam az eredeti állásomat és az álmunk építésének szentelhettem minden időmet.”

Hol találkozhatunk velük?

Tavasszal (április 14-én) a Homoky Dorkával és Zsirai Katával közösen rendezett Zsendülés kóstolón, nyáron (előzetes bejelentkezés után) a Palota dűlőhöz tartozó présház előtti, nyugágyas teraszon, ősszel a Kerekdomb fesztiválon.

A kóstolt TR művek borok

fekete és átlátszó borospalackok, TR Művek
Fotó: Ráth Máté

Pét-nat 2022

100 százalék furmintból készült, ez meghatározza karakterét. Körte dominál illatban és ízben egyaránt. A pét-natoknál megszokotthoz képest valamivel kevesebb cukorral lett lepalackozva, így kevesebb benne a szénsav. Ezzel együtt indokolt a címkére rajzot vulkán.

Dry 2018

A furmint és hárslevelű szőlő egybe lett szüretelve és együtt került feldolgozásra. A tétel 30 százaléka 8 hónapig érlelődött használt fahordóban. A korty kicsit alkoholos, ezt jól ellensúlyozza a citrusosság. Fanyar, citromhéjra emlékeztető lecsengés.

Dry 2019

Kovás illat, a szájban az elegáns kandírozott gyümölcs az első élmény. A maradékcukrot szépen ellensúlyozza a markáns sav, ami a korty lenyelése után még hosszan velünk marad. A TR Művek portfoliójának egyik legszebb tétele.

Édes 2019 (késői szüretelésű)

Gumicukorra, szőlővirágra, szőlőlére emlékeztető, teljesen botritiszmentes illat. Szájban is a gyümölcs, (például a sárga alma fanyarsága) a meghatározó, ez egészül ki finom ásványossággal. Könnyed, jóivású bor.

Szamorodni 2017

Illatában a primer szőlős jegyek dominálnak, botritiszesség szinte alig fedezhető fel benne. A kortyban méz, szőlő, gumicukor, sárga barack és remek savak. Az újhullámos szamorodni rajongóinak nagy kedvence lehet.

Aszú 2017

Olajosan sűrű textúra, mézes illatok, szájban sok ropogós sárgabarack. Fiatalosan elkészített még fiatal aszú. A 161 gramm maradékcukor egy kicsivel több savat elbírna.

Szerző: Geri Ádám
Fotók: Ráth Máté