Az első európai Michelin-csillagos vegetáriánus étterem Budapesttől nem messze működik

2023. szeptember 07.

Távolról nem csak vegetáriánusoknak ajánlott az első európai vegetáriánus étterem, amelyik Michelin-csillagot kapott.

A 2011-ben nyílt bécsi TIAN 2014-ben szerezte meg első Michelin-csillagát, de a francia ételkritikusok által alapított Gault-Millau kalauzban is jó értékelést gyűjtött be. A TIAN a legelső vegetáriánus európai étteremnek tekinthető, mely Michelin-csillagban, ezt követően pedig a maximum négy „szakácssapkás” Gault-Millau elismerésben is részesült. Nemrégiben a Forbes újságírója járt náluk és számolt be részletesen az ott tapasztaltakról.

Christian Halper szerint az étteremben igazán jól elkészített, egészséges, vegetáriánus ételekkel kísérleteznek. A TIAN-ban emellett kiemelten fontos a magas minőség, ami a kreativitással kombinálva egy igazán izgalmas menüt eredményez. Az étterem pontosan ezért tűzte ki célul, hogy tápanyagokban gazdag, ámde ritka, „elfeledett” zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék sokaságát használja fel a kínálatában.

Vegetáriánus étterem egészségügyi okokból

Halper jobbkeze, Paul Ivić horvát-osztrák származású séf egy egészségügyi probléma miatt váltott vegetáriánus életmódra, habár a fenntarthatóság mindig is fontos volt számára (és úgy tűnik, egyre több étterem számára is a fenntarthatóság jelenti a jövőt). A séf célja, hogy megmutassa, mit is jelent a fenntarthatóság a high-end gasztronómia világában. Ivić nem beszél a levegőbe: minden beszállítóját megvizsgálja azért, hogy megbizonyosodjon róla, hogy tisztességes körülmények között állítják elő az élelmiszereket. „Mint étterem, nemcsak gyönyörű és minőségi ételekkel ajándékozzuk meg a vendégeinket, de társadalmi felelősséget is vállalunk.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

TIAN Restaurant Wien (@tian_restaurant_wien) által megosztott bejegyzés

A TIAN – így a Forbes – mindig is több volt, mint szimpla vegetáriánus étterem. Aki itt étkezik, az biztos lehet benne, hogy a termékek és az előállításukért keményen megdolgozó emberek erőfeszítéseit is elismerik. A tisztelet jól látható egyébként a menüben is, ahol listázzák azon farmerek neveit, akiktől termékeiket szerzik.

Az üzemeltetők küldetéstudata elvitathatatlan. Amikor nemrégiben újságírók látogatták meg az éttermet, nem csupán kiváló ételekben, de egy, az alsó-ausztriai Arche Noah farmra történő útban is részesültek. Az osztrák farmon számos értékes, ritka és veszélyeztetett növénnyel találkozhattak. Az elkötelezettség nemcsak itt mutatkozott meg: Halperék olajaikat és fűszereiket is helyi termelőktől szerzik be. Csakúgy, mint boraikat, melyeket a burgenlandi Rosi Scustertől és a langeloisi Loimertől szállítanak az étterembe.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

TIAN Restaurant Wien (@tian_restaurant_wien) által megosztott bejegyzés

A menü is tükrözi ezt a filozófiát. A „séta a zöldségfarmon” nevezetű nyolc fogásos kóstoló olyan fogásokból áll, mint az uborkás-kefires körömvirág vagy a vargányás-áfonyás napraforgó. Persze ezek csak az elnevezései a fogásoknak, utóbbit például ravioli társaságában szolgálják fel.

Az étterem neve egyébként egy kínai szóból ered: a „tian” annyit jelent, mint mennyország. Az elmondottak alapján talán kijelenthetjük: ez a kis bécsi vegán paradicsom rászolgált erre az elnevezésre. Annál is inkább, mert Bécs első kerületében, a Himmelpfortgasse 23. cím alatt található. A Himmelpfort pedig annyit tesz: mennyország kapuja.

Címlapfotó: Chantal Garnier / Unsplash