A legtöbben egészségtelennek hiszik, pedig igazi csodaszer a kedvenc nassolnivalónk

2025. október 27.

Sokan nem hajlandók enni se belőle, pedig a megfelelő változatra szüksége van a szervezetünknek.

Vannak egészségtelennek elkönyvelt nassolnivalók, sőt, „de némelyik igazán nem érdemli meg a jelenünkre jellemző pejoratív besorolást”. Ezzel a felütéssel kezdi a pattogatott kukoricáról szóló cikkét a Magyar Mezőgazdaság oldal. El is magyarázzák, miért ez a kettősség: a pattogatott kukorica egy alacsony kalóriatartalmú, teljesértékű gabonaféle, önmagában egészséges. Bajok csak a vajas, pálmaolajos, ízesített és túl sok sót tartalmazó változatokkal vannak. Ha ezekről lemondunk és enyhén sózott-fűszerezett (akár bio) pattogatni való kukoricából készítjük, az alábbi egészségügyi előnyöket élvezhetjük:

  • kiváló rostforrásként karbantartja a bélrendszert
  • hosszú időre képes jóllakottság érzetett biztosítani, így a benne lévő felurinsavval együtt kiváló fogyókúrás étel
  • normalizálja a vércukorszintet
  • a teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó étrend csökkentheti a mell-, a vastagbél- és a gyomorrák kockázatát
  • a ferulinsav gyulladáscsökkentő is, a magas rosttartalommal együtt csökkenti a vérnyomást

Tanulság: a moziban óvakodjunk a pattogatott kukoricától, a házi készítésűt viszont annál inkább fogyasszuk!

Címlapfotó: Icons8 Team / Unsplash