Egyre több magyar veszi ezt a pékárut, nem véletlenül

2024. május 01.

Az új pékáru számos előnnyel bír a hagyományoshoz képest. Ennek megfelelően folyamatosan nő iránta a kereslet.

Folyamatosan növekszik azon fogyasztók száma, akik speciális összetételű élelmiszerek fogyasztására kényszerülnek. Ezért a gluténmentes termékek, első sorban pékáruk, fejlesztése komoly kihívás elé állítja az ezzel foglalkozó vállalatokat, sütőegységeket.

Gluténérzékenység esetén sem kell lemondani az élvezetekről, csupán az étkezések alapanyagait kell megválogatni. A legismertebb és legkedveltebb búzahelyettesítő ételek a kukorica, a rizs és a burgonya kétségkívül remekül illik a gluténmentes étrendbe. Így a kenyérkészítéshez a búzaliszt helyett a kukorica, a rizs, a tökmag, a szezámmag, a napraforgó, a sárgaborsó, a szója, a tápióka és a szentjánoskenyérmag használható fel. (Szintén gluténmentes az elfeledett magyar csodagabona, amit a honfoglaláskor is ettek elődeink.)

A gluténmentes sütésben a legfőbb kihívás a glutén által a hagyományos pékárukban biztosított rugalmasság és szerkezet megismétlése – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán. Mint írják, a glutén alapvető összetevője a búzából készült sütőipari termékeknek. Mennyisége és minősége meghatározója a kenyerek, tészták és kekszek minőségének és szerkezetének.

Megállapítható, hogy számos összetevő szükséges ahhoz, hogy a kívánt tulajdonságokkal rendelkező gluténmentes termék előállhasson. Cél, hogy a főbb fejlesztési irány a természetes alapanyagok felhasználása felé forduljon, kiszorítva az adalékanyagok és tartósítószerek felhasználását. A legfőbb természetes összetevők közé sorolható a különböző növényi rostkomplex (zöldborsó, rizs, burgonya, útifű, len) vagy akár a fermentált kukorica.

Címlapfotó: