Eltűnhet az egyik hagyományos nemzeti étel egy EU-s szabályozás miatt

2024. február 16.

Három év alatt megduplázódott a legfontosabb alapanyag ára, ráadásul most éppen hiánycikk is a boltokban.

Végérvényesen eltűnhet a spanyolok egyik nemzeti étele, a paella. Ugyanis az Európai Bizottság betiltotta azt a növényvédő szert, a tricyclazole-t, amivel az étel egyik alapanyagául szolgáló rizst kezelték a spanyol gazdák. Az úgynevezett arroz bombát, avagy bomba rizst szinte kizárólag Spanyolországban termesztik. A pyricularia gomba miatt viszont tavaly a termés csak a fele volt a tízéves átlagnak – olvasható az Agrárszektor oldalon.

A cikk emlékeztet rá: az EU 2018-ban tiltotta be a tricyclazole-t, mert azt találta, hogy az káros az emberi szervezetre. A gazdák negyven éven keresztül használták ezt a szert, hogy védjék a Spanyolország lápos vidékein termesztett különleges rizsfajtát. A legfurcsább az egészben – és ez ellen szót is emeltek a spanyol gazdák –, hogy eközben az EU engedi olyan rizs importját, amelyben kicsi mennyiségben megtalálható a gombaölőszer.

A bomba rizs ára a termelésének csökkenése miatt három év alatt megduplázódott, és kilónként már öt euró felett árulják a boltokban. Spanyolország legnagyobb szupermarketlánca, a Mercadona megerősítette, hogy az elmúlt hónapokban hiány volt ebből a rizsfajtából, bár állításuk szerint a kínálat fokozatosan helyreáll.

Címlapfotó: Jamie Brown / Unsplash