Egyre kevesebbet esszük ezt a hagyományos magyar élelmiszert egy felmérés szerint

2023. február 18.

Sokkoldalúan felhasználható, mindenki szereti, Európai Uniós oltalom alatt áll, és mégis visszaszorulóban van. Az ok meglehetősen prózai…

Az Európai Unió 2019-ben a Rögös túrót, mint hagyományos különleges élelmiszert elismerte és felvette az oltalom alatt álló termékek nyilvántartásába. A Tej Terméktanács a Rögös túró, mint „Hagyományos Különleges Termék” (HKT) ismertségének elősegítése céljából 2022 januárjában kétéves marketing kampányt is indított. A termék és a HKT védjegy ismertségének felmérése érdekében a felnőtt magyar lakosságot életkor, nem, régió és településtípus szerint reprezentáló online kutatás került lefolytatásra, amelyet a Trend International Market Research Kft. végzett el. A kutatás fókuszában egyrészt ezen kampány hatékonyságának mérése állt. Fontos volt még a magyar lakosság Rögös túró fogyasztási szokásainak, vásárlási motivációinak megismerése, a Rögös túró és a Hagyományos Különleges Termék (HKT) védjegy ismertségének felmérése.

A kutatás – amelynek eredményeit az Agárszektor ismertette – azt mutatja, hogy a fogyasztók sokféle túrót ismernek. Arra a kérdésre viszont, hogy milyen típusú túrókat tudnak megnevezni, legtöbbjüknek a Rögös túró jutott eszébe elsőként. A fókuszcsoportos beszélgetés résztvevői úgy nyilatkoztak, hogy az ő szóhasználatukban „a Rögös túró jelenti a TÚRÓ-t.” A megnevezés többnyire pozitív gondolatokkal társul. Nosztalgiát, gyermekkori élményeket hív be. Magasra pozícionálják a fogyasztók és kifejezetten kedvező terméktulajdonságokkal ruházzák fel. Finom, egészséges termékként, fontos fehérje-, vitamin- és tápanyag forrásként tekintenek rá.

Fotó: Monika Grabkowska / Unsplash

Nemcsak ismertsége, de vásárlói bázisa is magas a Rögös túrónak. A túróvásárlók kétharmadának szokott a kosarába kerülni és minden negyedik ezt a típusú túrót vásárolja a leggyakrabban. A túróvásárlás során a legfontosabb döntési szempont, hogy mennyibe kerül, és hogy esetleg akcióban van-e. Emellett fontos szerepet tölt be a kiszerelés mérete, valamint a túró állománya és hogy milyen ételhez vásárolják. A túrófogyasztók nagy többségét ugyanis az jellemzi, hogy különböző ételféleséghez, másfajta típusú túrót szeretnek használni. Egyes ikonikus ételek, mint például a túrós csusza, a túrós rétes és a körözött, többnyire Rögös túróból, a palacsinta és a különböző sütemények pedig többnyire krémes túróból készülnek. A túrógombócot ki ezzel, ki azzal szereti.

Kampány a rögös túró népszerűsítésére

Az is kiderült a kutatásból, hogy az elmúlt évet jellemző önköltség-növekedés a túrófogyasztást sem kímélte. Minden második válaszadó azt nyilatkozta, hogy ha az elmúlt évre tekint, csökkent a túrófogyasztása. A jövővel kapcsolatban sem optimisták. Egyharmaduk úgy véli, hogy csökkenni fog a fogyasztása. Nem mondanak le ugyan a túróról és kedvenc túrós ételeikről, de a fogyasztási gyakoriság ritkulni fog. Fokozottabban figyelik az akciókat és az olcsóbb termékek, márkák irányába fordulnak.

A kutatás fontos témája volt a Rögös túró, mint „Hagyományos Különleges Termék” minősítés ismertségének feltárása. A megkérdezett reprezentatív minta negyede hallotta már a fogalmat. Ötödük azt is tudta, hogy mit is takar ez pontosan és ötödükre a vásárlás során is hatással van. A Tej Terméktanács marketing kampányának ismertsége tekintetében szintén kedvező eredményeket mutatott a kutatás. A reklámfilmet és szlogent közel a megkérdezettek ötöde látta, illetve hallotta már korábban is. 13 százalékuk a plakáttal is találkozott, ami jó eredménynek tekinthető. A kampányról elismerő véleménnyel voltak a megkérdezettek, közel kétharmaduknak elnyerte a tetszését, figyelemfelkeltőnek, ízlésesnek, információgazdagnak találták. Emellett az is pozitívumként könyvelhető el, hogy minden ötödik megkérdezett azt nyilatkozta, hogy meglehetősen befolyásolja vásárlási döntésüket.

A kutatás során a – szintén a Tej Terméktanács által bevezetett – Tej-szív védjegy ismertsége és hatása is feltárásra került. Köszönhetően annak is, hogy ez a védjegy nagyobb múltra tekint vissza, ismertsége szignifikánsan magasabb. A reprezentatív minta kétharmada már találkozott vele, és több mint negyedüket a vásárlás során is befolyásolja, mert ez a védjegy a termék magyar eredetét is jelenti a fogyasztók számára.

Címlapfotó: insungyoon / Unsplash