Vajon akkor is ennénk ezt a finomságot, ha ismernénk a történetét?

2024. március 10.

400 milliót eszünk meg belőle évente – érdekességek a világ egyik kedvenc finomságának a történetéből.

A Snickers szinte az összes ezzel foglalkozó összeállítás szerint a világ legkedveltebb és legismertebb csokiszelete. Globális forgalma meghaladja az évi 380 millió dollárt (ez 400 millió szeletet jelent), ezzel pedig a legtöbbet eladott nem táblás csokinak számít. De vajon honnan kapta a nevét a karamellás-mogyorós édesség?

A Daily Meal szerint a Snickers szeletet 1930-ban alkotta meg Chicagóban Frank C. Mars és fia, Forrest E. Mars. Az apa-fiú duó már 1923-ban elkezdte gyártani a Milky Way szeletet, ezzel biztos alapot adva máig sikeres csokibirodalmuknak.

1929-ben Frank Mars Chicagóba költöztette a Mars Corporationt és ott megnyitott egy új, nagyobb gyártóüzemet. 1930-ban viszont feleségével együtt a Tennessee állambeli Pulaskiben több mint 1100 hektárnyi földet vásárolt és megalapította a Milky Way Farmot. A farmon Marsék Hereford marhákat és telivér lovakat tartottak – köztük a család szeretett Snickersét.

Ezidőtájt az édességgyártó cég egy új, tejcsokoládéval bevont, nugáttal, karamellel és földimogyoróval töltött szelet kifejlesztésén dolgozott. Amikor a néven kívül már minden készen állt, váratlan tragédia rázta meg a családot. Szeretett lovuk, Snickers hirtelen elpusztult. Marsék ezután döntöttek úgy, hogy az állat iránti tiszteletből ugyanezt a nevet adják majd a csokoládénak is. A többi pedig történelem: a Snickers azóta minden idők legkelendőbb csokoládészeletévé vált.

Az alkalmi, limitált kiadású újdonságoktól eltekintve a Snickers receptje 1930 óta nagyrészt változatlan maradt – egyedül a neve lett más egy darabig. 1932-ben Forrest Mars apja pénzügyi segítségével saját csokoládéüzletet nyitott az Egyesült Királyságban. Az ottani tisztviselők a forgalomba hozatalhoz szükséges papírmunka közben felvetették: a Snickers túlságosan hasonlít az angol „knickers” (magyarul „bugyi”) szóra. Mivel ez a fiatalabb Mars számára nem tűnt jó ómennek rögtön a legelején, az eredeti nevet Marathonra cserélte. Az Egyesült Királyságban egészen 1990-ig ezen a néven árulták a csokoládét.

Címlapfotó: guibolduc / Unsplash