Izorgia 2 hétköznapi összetevőből? Lehetséges!

2024. október 18.

Mindenkinek van otthon mindkét hozzávaló, csak valószínűleg nem sokan keverték még őket. Itt az ideje!

A fejlődő kávékultúrának köszönhetően Magyarországon is egyre többen ismerik, ám egyelőre még kevesen fogyasztják az affogatót. Pedig a világ egyik legfrissítőbb desszertjéről van szó, ami ráadásul két teljesen alapvető összetevőből készül.

Az affogato nem más, mint eszpresszó és fagylalt keveréke. A pofonegyszerű, mégis a világ legfinomabbjai közé tartozó desszert eredettörténetével kapcsolatban nincs teljes egyetértés. Ahogy a Food & Wine megjegyzi, bizonyos források szerint egy 17. században élő papnak, Angelico ferences szerzetesnek köszönhetjük a receptet. Angelico a legenda szerint folyamatosan különböző likőrökkel kísérletezett – ennek állít emléket az 1978-ban piacra dobott olasz mogyorólikőr, a Frangelico neve is.

Sokkal valószínűbb azonban, hogy az affogato valamikor az 1950-es években jelent meg Olaszországban. Addigra már kialakult a modern fagylaltgyártás technológiája. Hogy pontosan mikor terjedt el Európában és a tengerentúlon, arról nincs egyértelmű konszenzus, az viszont biztos, hogy először 1992-ben jelent meg a szó az amerikai Merriam-Webster szótárban.

Az affogato Olaszországban szinte minden étteremben kapható desszert. A tradicionális recept szerint mindig két összetevőből készül. Egy capuccinós csészébe vagy egy hosszúkás üvegpohárba először egy gombóc fagylaltot tesznek (ez minden esetben fior di latte vagy vanília), majd erre öntik rá a friss eszpresszót. Ez utóbbi tökéletesen helyettesíthető például kapszulás vagy jó minőségű kotyogós kávéval, így otthon is könnyedén elkészíthetjük.

Címlapfotó: Toa Heftiba / Unsplash