Borbár-körkép: Natúr borok az Opera mögött

2023. április 18.

A natúr borok iránti érdeklődés itthon is egyre nő. A most bemutatandó hely francia tulajdonosa komoly borkereskedői és több mint 10 év párizsi borboltos-borbáros múlttal döntött úgy 2020-ban, hogy enged Budapest hívásának, és itt nyit borbárt. Nem is akármilyet.

A Marlouban Európa és a világ natúr boraié a főszerep, természetesen a magyar natúr és bioborok is felkerültek a polcra. Nem sokkal az első nagy lezárás előtt nyitották ki a borbár ajtaját a nagyközönség előtt. Az elmúlt évek nehézségei ellenére azonban optimisták lehetnek, hiszen egyre többen ismerik és keresik a Marlou natúr borait. Kis közönséget céloz ugyan, ezt elismeri a tulajdonos. De ahogy Berlinben és Varsóban, úgy szerinte Budapesten is hasonlóan sikeres utat járnak majd be a natúr borok és a natúr boros helyek.

Egyedi koncepció a natúr borok mentén

Egyelőre azonban még igaz az, hogy sokan a natúr világot és ízeket megismerni jönnek a Marlouba, legalábbis a budapesti vendégek közül sokakról elmondható ez. Ugyanakkor többen már rögtön belekérdeznek a szakmai háttérbe is egy kicsit. Érdeklődnek a művelés és készítés felől; itt is nagyon fontos, hogy ki és mi van egy-egy palack bor mögött. A külföldi betérők kifejezetten a magyar natúr borok megismerése miatt érkeznek a Marlouba, és az autochton magyar fajtákat keresik. Szemmel láthatóan nagy szelekcióval dolgoznak itt. A hazai tételek mellett találunk bőven spanyol, német, francia, olasz, szlovén és kaliforniai borokat is. Nem az a cél, hogy egyetlen ország natúr borait bemutassák; valóban nagy merítést szeretnének nyújtani a műfaj iránt érdeklődőknek.

View this post on Instagram

A post shared by marlou wine bar & store (@marlouwinebar)

„Ez nem csak divat, nem is újdonság, Magyarországra csak nemrég jött be, de máshol évtizedek óta jelen van” – reagál a tulajdonos azokra a véleményekre, amelyek szerint a natúr bor egy külön kis szubkultúra, vagy múló divathóbort lenne csupán.

Itthon egyelőre a borászoknak csak egy kisebb csoportja foglalkozik kifejezetten natúrbor készítésével, de övék az az új generáció, amely utat mutat a magyar borászatban.

„Ez az ország erős történelmi háttérrel rendelkezik a borkultúra területén, de hatalmas károkat szenvedett a kommunizmus idején. A mi célunk, hogy újraépítsük ezt a kultúrát. Harminc éve kezdték el ezt a munkát Magyarországon, ami nagyon rövid idő a borászatban, de egyre jobb a helyzet.”


A teljes cikk a Vince Magazin márciusi lapszámában jelent meg.

Szerző: Sólyom Bence
Címlapfotó: 🇸🇮 Janko Ferlič/Unsplash