Rekordszámú kiállító az idei Badacsony New Yorkban eseményen

2024. február 13.

A Badacsonyi borvidék színe-java egy emberként megmozdulva március 23-án, szombaton egy napra ismét Budapest egyik legimpozánsabb épületébe, az 1894-ben épült pazar szépségű New York Palota Róma termébe költözik.

A számos borászatot, kiállítót és magas színvonalú szakmai programot felvonultató rendkívül népszerű Badacsony New Yorkban esemény 2024-ben tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre. A komoly múltra visszatekintő borvidéki seregszemlén március 23-án rekordszámú borászat vesz részt.

A Badacsonyi borvidék legnagyobb presztízsű és legnagyobb szabású eseménye nem véletlenül fontos pillére a Badacsonyi borvidék egész évet átölelő programsorozatának. Az exkluzív sétálókóstolón a rekordszámú, harmincnyolc borászat a legjobb előre kiválogatott, díjnyertes boraival várja a látogatókat. A kiemelkedő borvidéki kóstolón, amelynek legnagyobb értékét és hitelességét a szoros összefogás adja, a borászatokon kívül helyi turisztikai szolgáltatók, termelők, programszervezők is részt vesznek. Így az érdeklődők első kézből kaphatnak hasznos információkat a borvidékkel kapcsolatban.

„Hiszem, hogy komoly munkával és összefogással világhírűvé fog válni Badacsony, de már most is úgy gondolom, hogy a világ legjobb borvidékei között van a helye. Számunkra, borászoknak a rendezvény akár az előkóstoló is remek alkalmat nyújt egymás borát megkóstolni, beszélgetni, és tanulni a másiktól. Fontos szempont kialakítanunk egy közös stílust, mely a jövőben még szebben és még egyöntetűbben fogja majd képviselni a Badacsonyi borvidéknek a már most is tetten érhető nagyon magas színvonalát. Idén már tizenharmadik alkalommal rendezzük meg a Badacsony New Yorkban eseményt. Ez önmagában is egy lenyűgöző szám. Bátran kijelenthetjük, hogy ilyen hosszú és sikeres életet borvidéki rendezvény nem igazán élt még meg Budapesten. A New York Palota fantasztikus helyszín, a rendezvény neve pedig nagyon találó és hívogató” – mondta Váli Péter, a Badacsonyörsön közel 10 hektáron organikusan gazdálkodó Váli Birtok borász-tulajdonosa, a Badacsony New Yorkban esemény szervezőbizottságának elnöke.

Mint kiemelte, a 2021-es az elmúlt évtized egyik, hanem a legkiválóbb évjárata volt. Ráadásul 2022 is nagyon jónak bizonyult, sok bor mostanára érett meg igazán, hogy a legszebb arcát mutassa. Nagyon sok borász, köztük ő is hozni fog ezekből az évjáratokból borokat. Például a James Suckling 92 pontos és a Top 100 legjobb magyar borok között szereplő 2021-es Váli Birtok Tabula Rasa tétele biztos kóstolható lesz.

sárga háttér előtt fekete és fehér felirat
Fotó: Badacsony New Yorkban

Egy borvidék akkor tud jól működni és hosszú távra érdemben tervezni, ha sok jó borász van jelen és egymást konstruktívan segítik, hiszen csak így tud felkerülni a magyar, valamint egy idő után a világ bortérképére is. A Badacsonyi borvidék szerencsés helyzetben van, hiszen az elmúlt közel 20 évben egy nagyon komoly minőségi munka indult el. Egyre több és egyre jobb borászat képviseli Badacsonyt világszerte, bebizonyítva a boraikon keresztül, hogy a borvidék élen jár a minőségorientált borkészítésben. Nem véletlen, hogy Magyarországon is egyre előkelőbb helyet foglal el a legismertebb, legjobb és legszerethetőbb borvidékek rangsorán. Egy biztos: a vulkanikus terroirral és évezredes történelmi múlttal rendelkező fantasztikus adottságú Badacsonyi borvidék nemcsak hazai, hanem világviszonylatban is páratlan lehetőségeket rejt.

Egyedülálló mesterkurzus színesíti idén is a rendezvényt

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem hiányozhat az eddig mindig nagy sikernek örvendő egyedülálló mesterkurzus. Ez két fantasztikus szakember közreműködésével 16 órai kezdéssel kerül megrendezésre a New York Palota Vivaldi termében. Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a „Szellem a palackból” című műsor sorozat szerkesztő-műsorvezetője, a Magyar Bor Akadémia tagja a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő fogások mentén mutatja be a borvidék sokszínűségét. A kiváló ételeket most is Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem executive séfje, a Bocuse d’Or Akadémia tagja készíti el. Az előadás címe: Pásztoróra / Badacsonyi borok titkos találkára hívják illő s méltó párjukat. A számos szakmai sikerei mellett Wolf Andrást 2013-ban a Gault&Millau étteremkalauz az év konyhafőnökének választotta.

„Bízom benne, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az idei Badacsony New Yorkban rendezvény, amely most is a borvidéki összetartozás és az együtt gondolkodás szimbólumaként kerül megrendezésre, nagyon sikeres és közkedvelt lesz. Már a kezdetektől figyelemmel kísérem, illetve rendszeres vendége vagyok az eseménynek. Az elmúlt néhány évben aztán abban a megtiszteltetésben is részesültem, hogy Wolf Andrással közösen mesterkurzust tarthattam. A téma most is változatlan: a bor és a hozzá kapcsolódó ételek társítása. A borsor összeállításánál a legfontosabb szempont, hogy az előkóstolón általam kiválasztott borokon keresztül szeretném Badacsony színes és változatos arcát bemutatni. Öröm tapasztalni a hatalmas minőségi fejlődést, hiszen akár fehér, akár vörösbor tekintetében egyre komolyabb tételek kerülnek ki a borvidékről. Az előszelekciónak köszönhetően pedig csak kiváló és kifogástalan minőségű badacsonyi borokkal lehet találkozni majd az eseményen” – méltatta a rendezvényt Dr. Csizmadia András.

Program

Az esemény menetrendje idén is változatlan. 14 órától a kiállítók meghívásos alapon a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják, akik számára a belépés ingyenes. 15 óra után a nagyközönség számára is megnyílik a terem, minden borszeretőt és Badacsony-kedvelőt vár az exkluzív kóstoló. Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusra elővételben ITT lehet online vásárolni, de korlátozott számban a helyszínen is lesz erre lehetőség.

Információk a Badacsony New Yorkban programról

Normál belépőjegy elővételben: 13 900 Ft

Hallgatói belépőjegy (érvényes diákigazolvánnyal) elővételben: 9900 Ft

Kombinált jegy I. (belépőjegy+mesterkurzus jegy) elővételben: 23 500 Ft

Kombinált jegy II. (hallgatói jegy+mesterkurzus jegy) elővételben: 18 500 Ft

Normál belépőjegy a helyszínen: 15 900 Ft

Hallgatói belépőjegy (érvényes diákigazolvánnyal) a helyszínen: 11 900 Ft

A folyamatosan frissülő információkért érdemes követni a Badacsony New Yorkban 2024. facebook eseményt!

IDŐPONT: 2024. március 23. (szombat)

HELYSZÍN: Budapest, New York Palota, Róma terem (1073 Budapest, Erzsébet körút 9. New York Palace)

Címlapfotó: Helena Lopes / Unsplash