3 összetevős szósz, ami szó szerint minden ételhez tökéletesen passzol

2025. január 02.

A rizses ételektől kezdve a húsokon és salátákon át a maradékokig az összes fogást újjávarázsolja.

Habár sokan alábecsülik a fontosságát, egy jól fűzerezett szósz a rizses egytálételektől kezdve a kiadós salátákon át a maradékokig bármit képes feldobni. Létezik egy, mindössze három alapanyagból álló recept, ami a világ bármelyik ételét új szintre emeli. A The Kitchn segítségével mutatta be minapi cikkében, mennyire egyszerű elkészíteni.

A boltok polcain tucatjával sorakoznak a különböző, előre elkészített szószok és mártások. Ezek egyikére sem lesz szükségünk, miután kipróbáltuk a tahini-szójaszósz keveréket. A recept szerint mindössze tahinire – finomra őrölt szezámmagból készült sűrű paszta – valamint az ázsiai konyha alapvető elemére, szójaszószra van szükségünk. No meg egy kevés vízre, hogy beállítsuk az intenzitását. A tahini kissé keserű jegyei a szója sós ízével tökéletes harmóniát alkotnak. A The Kitchn cikkében nem adnak meg arányokat, hiszen személyfüggő, kinek mi jön be – ezt mindenki maga kísérletezheti ki.

Mivel fogyasszuk?

Tényleg mindenhez nagyszerűen passzol. Próbáljuk ki sült steakkel, vagy lazaccal, kevés vízzel felhígítva pedig bármilyen salátára öntsük rá.

A készítésekor érdemes odafigyelni rá, hogy habverővel alaposan dolgozzuk össze az alapanyagokat, hogy a tahini sűrű masszája kellően elkeveredjen a szójaszósszal. Fontos, hogy először egy selymes textúrát hozzunk létre, és csak azután állítsuk be a megfelelő ízt, intenzitást. A tahini hajlamos magába szívni a nedvességet, így könnyen lehet, hogy több vízre lesz szükség, mint azt elsőre gondolnánk.

Szükség esetén olyan plusz hozzávalókkal ízesíthetjük, mint fokhagyma, gyömbér, chili, majonéz vagy a közel-keleti konyha egyik kedvenc fűszere, a szumák. A lényeg, hogy bátran kísérletezzünk, míg megtaláljuk a számunkra tökéletes változatot.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Edward Howell / Unsplash