Egy filléres zöldséggel menthetjük meg a túl csípős ételt!
A túl csípős étel sokszor a kukában végezte. Pedig csak egy filléres zöldséget kell pár percre hozzáadni, és minden meg van mentve!
Túl csípős az étel? Nagy valószínűséggel a legtöbbünkkel előfordult már, hogy főzés közben kicsit megszaladt a kezünk egy-egy fűszernél. Az elsózott ételek viszonylag könnyen feljavíthatók, például higítással), a túl sok csípősnél viszont ez nem feltétlenül működik. Szerencsére van egy rettentően egyszerű módja annak, hogy megmentsük az ételt attól, hogy a kukában végezze, ha mégis bekövetkezik a baj.
Létezik néhány népszerű módja annak, hogy hogyan „javítsunk meg” egy ételt, ha még a főzés közben túlfűszereztük. Habár például a chili con carne a pikáns ízvilágáról híres, a túl sok csípős könnyen elronthatja az ízharmóniát. Sokak szerint ilyenkor egy kevés tejföllel enyhíthetünk a problémán. Ez önmagában jó megoldás lehet, ám nem mindig tesz jót az ételnek a krémesebb állag. Egy másik elterjedt módszer, ha egy kiskanál mogyoróvajat dobunk a lábasba, ami feloldja a csípősséget. Ez elég megosztó kezelési mód, hiszen nem mindenki szereti a mogyoróvaj ízét.
Talán nem gondoltuk volna, de van egy „titkos alapanyag“, aminek segítségével eltüntethetjük a csípős ízvilágot anélkül, hogy befolyásolnánk a textúrát és ízt is. Az összetevő nem más, mint a burgonya – írja a The Daily Meal. Első hallásra tényleg hihetetlen, úgyhogy még egyszer leírjuk: használjunk krumplit, ha véletlenül túl csípősre sikeredett a chili con carne.
Hogyan vessük be a krumplit?
Nincs más dolgunk, mint megmosni a krumplit, majd meghámozni és beledobni a fazékba. Már viszonylag rövid idő alatt képes magába szívni a fűszereket, tehát elveszi az intenzív csípősséget is. Amint úgy érezzük, hogy már megfelelő a fűszerek intenzitása, vegyük ki a krumplit a lábasból. (Maradékmentés céljából adjunk hozzá egy kevés vajat, fűszereket és készítsünk belőle burgonyapürét.)
Fontos megemlíteni, hogy a burgonyában rengeteg a keményítő, így hajlamos kissé besűríteni a chili con carnét, amit egy kevés vízzel vagy zöldségalaplével pillanatok alatt orvosolhatunk.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Svitlana / Unsplash