A sűrű folyadék, ami senkinek nem hiányozhat a hűtőjéből

2025. április 09.

Tényleg nagyon megéri mindig ott tárolni a hűtőnkben.

A The Kitchn cikke szerint létezik egy öntet, aminek minden hűtőszekrényben ott a helye. Ha van néhány felesleges percünk, és ott lapulnak a kamránkban az összetevők, mindenképp készítsük el az olajos-savas házi vinaigrette öntetet, mert az képes új szintre emelni még a legegyszerűbb zöldsalátát is. Sokan inkább a kész verziót részesítik előnyben, ám rengeteg érv szól amellett, hogy a saját házi mellett döntsünk. Az egyik ilyen, hogy pillanatok alatt összedobhatjuk, valamint így sokkal intenzívebb ízeket kapunk. Nagy előnye, hogy nem romlandó, így akár nagyobb mennyiségben is előállíthatjuk.

Vinaigrette

Hozzávalók

  • 2 közepes citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál méz
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • háromnegyed teáskanál frissen őrölt gyömbér
  • negyed teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 2 evőkanál növényi olaj (napraforgó vagy akár repce is lehet)

Így készül

  1. Reszeljük le az egyik citrom héját, majd tegyük egy tároló üvegcsébe. Facsarjuk ki a két citromot és öntsük a tálba. Adjuk hozzá a lereszelt fokhagymát, a sót, a mézet, a dijoni mustárt, az őrölt gyömbért és a feketeborsot.
  2. Keverjük össze alaposan, majd zárjuk le az üveget és rázzuk össze, hogy jól összekeveredjenek az összetevők.
  3. Adjuk hozzá az olívaolajat és a két kanál növényi olajat is. Ismételten rázzuk meg jól az üveget, míg a savas és az olajos összetevők között létrejön az emulzió.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: nrd / Unsplash