Azonnal vegyük ki a sárga és a kék golyókat a hűtőből!
Számos, a hűtőben tárolt élelmiszert tehet tönkre ez a két apróság.
A lédús csonthéjas gyümölcsök az egyre korábban kezdődő nyári időszak sztárjai. Ilyenkor nincs is jobb, mint egy friss, lédús barack vagy szilva. Nagyon nem mindegy viszont, hogyan tároljuk őket. Ahogy a Daily Meal is kiemeli, lényegében tilos hűtőbe tenni a csonthéjas gyümölcsöket.
Ha egy friss csonthéjas gyümölcsöt a hűtőnkbe teszünk, az utóérési folyamat drasztikusan lelassul. Bár ez segíthet tovább eltartani a romlásközeli állapotban lévő barackot vagy szilvát, minden más esetben csak ártunk vele. A hűtőben ugyanis ezeknek a gyümölcsöknek mind az íze, mind a textúrája eltompul, elhalványul.
A legjobb persze, ha a piacról vagy a kertből szerzett, tökéletesen friss gyümölcsöt fogyasztunk. Ha erre nincs lehetőségünk, és meg kell várnunk a még kissé kemény termés utóérését, mindenképp szobahőmérsékleten tároljuk. Mind a barack, mind a szilva néhány napon belül megpuhul majd. Ha ez megtörténik, érdemes a lehető legrövidebb időn belül elfogyasztani.
A gyümölcsök tárolásakor két dologra mindenképpen érdemes odafigyelni. Alapszabály, hogy csak közvetlenül fogyasztás előtt szabad őket megmosni. Másrészt érdemes őket távol tartani a hosszabb tárolási idejű zöldségektől, például a burgonyától és a hagymától. A gyümölcsökből utóérés közben felszabaduló etilén ugyanis elősegíti ezeknek a kicsírázását, így rontva azok eltarthatóságán.
A „hűtőtilalom” alól azért van néhány kivétel a csonthéjas gyümölcsök között. A cseresznyét és a meggyet érdemes a fridzsiderben tárolni. Ezeket valamilyen légáteresztő, hálós anyagból készült tasakban tegyük be a hűtőbe. Az etilén így ki tud áramolni a gyümölcsök közül, így azok tovább maradnak frissek.
Címlapfotó: Ello / Unsplash