3 kedvenc, ami hamarosan el fog tűnni a tányérunkról a klímaváltozás miatt

2023. szeptember 08.

A klímaváltozás, az egyre magasabb hőmérséklet, a szárazság és a tengerszint emelkedése miatt több, évszázados múltra visszatekintő étel eltűnhet.

A klímaváltozás közvetlen hatással van a növénytermesztésre, de az állati eredetű termékek sem ússzák meg negatív hatásait. A termelők jelenleg is a megoldásokon törik a fejüket. Ha nem sikerül orvosolni a problémát, számos kedvenc élelmiszerről kell majd lemondanunk. Az EuroNews három különösen veszélyeztetett terméket mutatott be minapi cikkében.

Ibéria sonka

Az ibériai disznók Andalúzia napsütötte régiójának tölgyfákkal árnyékolt földjeit járva egyre kevesebb makkot találnak. Ahhoz pedig, hogy kiváló minőségű „pata negra bellota” sonkát tudjanak előállítani a farmerek, a disznóknak legrosszabb esetben is legalább egy hektárnyi makkban gazdag területre van szükségük.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Love Iberico| Ham iberico (@loveibericocom) által megosztott bejegyzés

A tavalyi évben tapasztalt extrém szárazság miatt a tölgyfák nem voltak képesek elegendő makkot „növeszteni”. A farmerek ezt úgy próbálták meg orvosolni, hogy a megszokott terület helyett több hektárnyi földön engedték „legelni” a disznókat.

Rafael Barandarian ibériai disznókkal foglalkozó farmer az EuroNewsnak elmondta: ahhoz, hogy ugyanolyan minőségű sonkát legyen képes előállítani, az eddigi 2 hektár helyett 3 hektárnyi területet adott oda egyetlen disznónak.

Egy másik módja a minőség megőrzésének (és persze az elengedő makk biztosításának) az, hogy többfajta tölggyel borítják be a farmot. Maria Castro Bermudez, az egyik legnívósabb márkának, Cinco Jotasnak a kommunikációs igazgatója szerint a különböző tölgyek létezése esszenciális ahhoz, hogy folyamatosan képesek legyenek elegendő terméket gyártani. „A vegyes ültetés azért lehet jó, mert ha az egyik tölgyfajta nem képes megfelelő mennyiségben makkot biztosítani, az adott időjárást jobban kedvelő másik tölgy még megmenthet minket.”

A legfontosabb az, hogy képesek legyenek a gazdák elegendő makkot és füvet a disznók rendelkezésére bocsátani az októbertől januárig tartó hizlalási periódusban. Ennek a hagyományos étrendnek köszönhető a hús és a zsír tökéletes aránya.

Savoy sajt

A franciaországi Savoy régió nemcsak a különleges őshonos szőlőfajtájáról, hanem a sajtjairól is ismert. A szárazság ezeket az évszázados receptúra alapján készülő finomságokat szintén veszélyezteti.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

French Cheese Board (@frenchcheeseboard) által megosztott bejegyzés

Jean-Luc Duclos mintegy 150 tehén közreműködésével állítja elő az olyan népszerű sajtokat, mint a Savoy emmentáli, a tomme vagy a Reblochon. Az eredetvédett sajtok minőségének megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy a tehenek elegendő füvet tudjanak fogyasztani – írja a már idézett cikk.

Mivel a szárazság megtépázta a tehenek számára nélkülözhetetlen füves területeket, a francia sajtbiznisz is ingatag lábakon áll. „A fű növekedését rendkívül veszélyezteti a magas hőmérséklet. 30 fok felett a fű egyszerűen nem képes tovább fejlődni. Emellett a teheneknek sem tesz jót a meleg: 25 Celsius fokig még jól elvannak az állatok, de az ennél magasabb hőmérséklet már jelentősen stresszeli őket” – fejtette ki Duclos.

A gazda azt vette észre, hogy a tehenek a megszokotthoz képest 2-3 literrel kevesebb és gyakran rosszabb minőségű tejet produkálnak szélsőséges időjárási körülmények között. Ráadásul tavaly az extrém hőmérséklet következményeként csaknem 28 sajttípus esetében kérték a gazdák az előírások kisebb-nagyobb megváltoztatását.

Camargue rizs

Franciaország déli részén, Camargue régióban pont az ellenkező problémával küzdenek. Itt ugyanis túl sok tengervíz éri a termőterületet. Ezen a területen állítják elő az apró szemű, barnás-vöröses és meglehetősen ragacsos camargue-i vörös rizst.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Delia Online (@deliaonline) által megosztott bejegyzés

A Földközi-tenger szintjének klímaváltozás miatti emelkedése nyomán a sós tengervíz nemsokára teljesen felszámolhatja a rizstermesztéshez ideális környezetet. „A tengervíz literenként mintegy 37 gramm sót tartalmaz, a rizsre pedig már literenként 2 grammnyi só is kedvezőtlen hatással van” – magyarázza el Bertrand Mazel rizstermesztő és a camargue-i rizstermesztők szövetségének elnöke.

Címlapfotó: Pawel Janiak / Unsplash