Különleges vendég érkezik Miskolcra október 7-én

2023. október 05.

Komoly múlt, több szakmai díj és számos izgalmasabbnál izgalmasabb kapcsolódó program.

Október 7-én, szombaton első alkalommal köszönthetik Miskolcon és a vármegyében egyaránt az egyik legkisebb, egyben a legősibb borvidékünk legrégibb termelőjét, a Pannonhalmi Főapátság pincészetét. A borászat szorosan kötődik a bencés szerzetesek hosszú borkészítési hagyományaihoz. Ráadásul idén második alkalommal nyerte el az „Év Pincészete” kitüntető díjat.

Az Avasi Kvaterkán lehetőség nyílik arra, hogy belekóstoljunk a múltba és az ízek világába. A minőség és a történelem találkozik október első hétvégéjén Miskolcon.

Az ezeréves hagyományokkal rendelkező pannonhalmi bencés szőlő- és borkultúra az ezredforduló után, pontosan két évtizede éledt fel újra. Boraikkal egyre komolyabb elismeréseket tudhatnak magukénak, amelyek a nemzetközi porondon is megállják a helyüket. Az Avasi Bortanyán 17 órától egy izgalmas borkóstolón mutatják be a történelmi magyar, illetve a kiemelkedő nemzetközi és a borvidékre jellemző fajtákat. Megismerhetjük küldetésüket, technológiáikat, és elhangzanak érdekességek is, valamint egy meglepetéssel is készülnek a bemutatón. Az estet az Anima vonósnégyes különleges zenéje színesíti. A kóstoló belépődíjas.

Avasi Kvaterka sörökkel

De nem kizárólag bor készül Pannonhalmán. Ugyancsak régre visszanyúló hagyományok előtt tisztelegve a sörfőzés mesterségét is űzik a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzdében. A belga típusú sörök ínycsiklandó palettáját szintén egy kóstolón tárják a kíváncsi érdeklődők elé. Ez 18.30-tól kezdődik az Avasi Bortanyán.

söröspoharak és sörösüvegek
Fotó: Avasi Kvaterka

Az Avasi Bortanya környékén kanyargó utcákon felállított pultokban a pannonhalmi borok mellett a már megszokott és imádott pincészetek kínálják majd nedűiket: Cardium Borászat, Áts Pincészet, Zsadányi Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Szűcs Pincészet, Breitenbach Pince, Pendits Pince, Grand Tokaj, Kern Szőlőbirtok, Gál Szőlőbirtok. A Gonda Borászattól pedig mustot kóstolhatunk a Bortanyán.

Tárt kapukkal várja a kvaterkázókat a Poroszkai Pince, a Polgármester Pince, a Svájci Borház is. A Faház Borháznál a Gallay Kézműves Pince finom nedűi és rozé must kóstolható. A Miénk Itta téren, a Nádler Borháznál pedig cigányzene várja a muzsikaszó kedvelőit.

Long drinkekkel búcsúztatjuk a vénasszonyok nyarát, lesznek &T tonikok, Tokaj Gin és Vodka, Opera Gin, illetve 383 the kopjary water ízesített vizek.

A falatozás sem marad el természetesen. A Kvaterka Shop szorgos séfjei dödöllét készítenek juhtúrós tejföllel és pörccel, sült sajtot sült hagymával, bacon chipsszel és ciabattával. Mics sül majd a látványkonyhában, hozzá mustárt és ciabattát kínálnak a szakácsok. Ami nélkül pedig nincs borozás, az a zsíros kenyér, amelyet most háromféle változatban kennek a lelkes konyhatündérek. A klasszikus mellett sült zsír és tepertőkrém is kerül Pisti kenyerére.

Sőt, meg is mérkőznek a zsíros kenyerek! A kvaterkázók a Poroszkai Pincénél és a Bortanyánál kóstolhatnak, és a Pontozz! appon keresztül voksolhatnak a szerintük legízletesebbre, kizárólag október 7-én.

Ha a kicsit hűvös lenne az este, mozgassuk át magunkat egy kis táncolással! Ehhez Belasco zenél majd nekünk 21 órától a Bortanyán.

Szeretettek várnak mindenkit a szervezők a Pannonhalmi Főapátsággal 16 órától az Avasi Bortanyán és környékén! További részletek az Avasi Kvaterka Facebook-oldalán.

Címlapfotó: Avasi Kvaterka