Új tigris a dzsungelben: Óbudán nyílt a város legújabb baszk étterme

2023. október 22.

A baszk konyha különleges gyöngyszeme várja az érdeklődőket Budapest harmadik kerületében.

A Latin-Cousine mindig kiegészít egy fontos eseményt, legyen az egy családi összejövetel vagy csak egy esti könnyed szórakozás. Ételeik a kapcsolatteremtést szolgálják.

Ez a baszk konyha alapja. A baszkok imádják az ételeket, és el sem tudják képzelni a baráti összejöveteleket vagy a családi kapcsolatokat anélkül, hogy egy asztal körül ülnének. Nem véletlen, hogy a baszk gasztronómia Európában is az egyik leghangulatosabb konyhaművészetté vált.

piros hússzeletek tányéron
Fotó: Zsolnai Péter

„Alapfilozófiánk az, hogy az ételre, az étkezésekre, mint közösségépítő erőre tekintünk” – vallja a világ számos fine dining éttermét megjárt brazil-portugál gyökerekkel rendelkező séf, André Bicalho, az újonnan nyíló, latin-amerikai-baszk kontakt konyhát képviselő Cut&Barrel bisztró Corporate Chefje.

Az étlapon szerepel például Taco de atun (tonhal tataki, szezámmag, guacamole, szójakaramell, kukorica taco), Bacalao (tőkehal, pálma olaj & kókusz mártás, petrezselyem hab), Trilogia de cerdo (Malaccsászár, “cochinita pibil” sült tésztafalat, malacpástétom), Carrillera de res, yucca, mole (Marhapofa, provoléta-manióka krokett, mole és bormártás) és persze a kizárólag itt kapható josperben grillezett tira de asado.

tányérokon színes ételek, mögöttük emberek
Fotó: Zsolnai Péter

A füstös ízeket következetesen építik be az ételekbe, mindig vigyázva arra, hogy összhangban legyenek, és ne tereljék el a figyelmet a borokról sem. Habár az étterem legfontosabb alkotóeleme a húsok minősége; a világ különböző pontjáról érkező hús alapanyagokból a steakek mellett, saját tradicionális receptek alapján kolbászt és felvágottakat is készítenek, a borválasztékra is nagy hangsúlyt fektetnek: jelenleg a Winehub teljes választéka elérhető, ami több mint 50 termelő, több mint 600 termékét kínálja.

Hétköznaponként háromfogásos üzleti ebéddel is várják az oda látogatókat, csütörtökönként pedig minden alkoholos ital mellé ajándék pintxo jár!

Címlapfotó: Zsolnai Péter