FRANC&FRANC 2024 – A fenntarthatóság útján

2024. november 01.

Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Villányi borvidék legmeghatározóbb szakmai- és közönségrendezvénye, a Franc&Franc. A szakmai tanácskozáson az idei évben egy nagyon aktuális és kiemelten fontos téma: a fenntarthatóság kerül a figyelem középpontjába.

A Franc&Franc Fórum és Kóstolónap a Villányi borvidék összefogásának szimbólumaként indult útjára 2015-ben és vált mára a borvidék legmeghatározóbb szakmai és közönségrendezvényévé.  Az elmúlt években a világ minden jelentősebb franc termelő régiója bemutatkozhatott a fajtára fókuszáló szakmai eseményen. Mindazok, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort.

Az idei évben kulcsfontosságú téma a fenntarthatóság és annak gyakorlati megvalósulása lesz terítéken.

Franc&Franc Fórum

A IX. Franc&Franc Fórum 2024. november 22-én, pénteken 9.30 órától kerül megrendezésre, melynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. A szakmai tanácskozáson a „fenntarthatóság” változatos aspektusait járják körül a szőlészetben és borászatban. Különböző cabernet franc alanyok összehasonlításával indul a program a Rauscedo oltványüzem jóvoltából, Raffaele Niedda export menedzser előadásával, majd a 2024-ben legjobbnak választott 12 Villányi Franc, a TOP12 bemutatkozása következik Horkay András nemzetközi borakadémikus és a TOP12 borászatok személyes prezentálásában. A délelőtt zárásaként kerekasztal beszélgetés keretében tárják fel a fenntarthatóság vendéglátásban alkalmazott jó gyakorlatait, ismert és elismert helyi gasztronómiában jártas szakemberek tolmácsolásában.

A délutáni szekcióban a fenntarthatóság határon túli és villányi jó gyakorlatait vizsgálják meg mind a szőlészetben, borászatban, kis -és nagyüzemi szinten, kiemelve az innovatív technikai megoldásokat. Míg a Villányi borvidék vonatkozásában a klímaváltozás hatásairól és a fenntarthatóság fontosságáról Romsics László, a Csányi Pincészet Zrt. vezérigazgatója, WSET- diplomás borszakértő beszél kóstolóval egybekötött előadásában, addig a külföldi jó példákat, az ötszörös Sommelier-bajnok Sebastian Giraldo Makovej ismerteti meg a nagyérdeművel. A hazai előadás keretében Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. ügyvezetője is megosztja a konvencionális és ökológiai gazdálkodással kapcsolatban szerzett tapasztalatait.

A nap értékeléseként és zárásaként, a fenntarthatóság a szőlészetben és borászatban kerekasztal beszélgetés során osztják meg tudásukat a meghívott szakemberek.

A Franc Fórum a borvidék meghatározó eseménye, hiszen ez az a szakmai platform, ahol a villányi borászok és szakértők által közösen megválasztott villányi TOP12 elsőként mutatkozik be a nagyközönség előtt. A kiválasztott borok hivatottak arra, hogy a konferenciát követő egy évben képviseljék a borvidék prémium márkáját a közösségi bemutatkozások során.

2024-ben az alábbi borok kerültek a TOP12 válogatásba

  • Szemes Pincészet Cabernet Franc 2022 classicus
  • Jackfall Cabernet Franc 2020 classicus
  • Maul Zsolt Premium Winery Villányi Franc Lator 2020 premium
  • Teleki Inspiráció Villányi Franc 2019 premium
  • Ruppert Borház Villányi Franc 2019 premium
  • Heumann Pincészet Villányi Franc La Trinità 2019 premium
  • Streit-Zagonyi Borászat Villányi Franc 2018 premium
  • Sauska Villányi Franc Makár 2018 premium
  • Lelovits Tamás Pincészete Villányi Franc 2021 super premium
  • Günzer Tamás Pincészete Bocor Villányi Franc 2021 super premium
  • Gere Attila Pincészete Villányi Franc Ördögárok 2020 super premium
  • Bock Pince Villányi Franc Makár 2019 super premium

További információ az ESEMÉNY HONLAPJÁN érhető el.

Franc&Franc Kóstolónap

2024. november 23-án, szombaton a villányi pincékben túrázva találkozhatunk a legújabb kiválasztott Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában, ahol legalább 60 villányi és külföldi pincészet boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Kóstolóhelyszínek

  • Bock Pince – Villány
  • Gere Attila Pincészete – Villány
  • Günzer Tamás Pincészete – Villány
  • SAUSKA – Villány
  • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Kisharsány

További információ a kóstolónapról IDE KATTINTVA érhető el.

Címlapfotó: Kiss ’Gadget’ Zoltán