Pár apró golyó oldja meg az egyik legbosszantóbb konyhai problémánkat

2023. december 18.

A trükk egyszerű, gyors és 100 százalékosan működik!

A dekantálás kiváló módja annak, hogy szellőztetéssel a legtöbbet hozzuk ki a borból, amit megvásároltunk. A bor valósággal kinyílik, ahogy kontrollált körülmények között érintkezik az oxigénnel. Az erre tervezett üvegedény használata ráadásul nagyon esztétikus is. (Hogy mit kell dekantálni é mit nem, az IDE KATTINTVA tudható meg.) Mindezzel csak egy baj van: a dekantáló nem olyan egyszerűen elmosható használat után. Most erre mutatunk néhány jól bevált praktikát.

Ha először dekantálunk egy üveg bort, hamar szembesülünk a problémával: a kidobni szánt üveg helyett most egy külön edényt kell majd kimosnunk ahhoz, hogy legközelebb megint használhassuk. Ez hagyományos eszközökkel, szivaccsal és mosogatószerrel nem túl egyszerű, hiszen a legtöbb dekanter nyaka túl vékony ahhoz, hogy beférjen rajta a kezünk.

Akkor járunk a legjobban, ha használat után azonnal elmossuk az edényt. Ilyenkor még nem száradt oda a bor az üveg belső falára, ezért a meleg vízzel való öblítés gyors és hatékony megoldás. Fontos, hogy a víz soha ne legyen túl forró, mert ez megrepesztheti az üveg falát.

Ha makacsabb szennyeződésekkel van dolgunk, akkor két hétköznapi csodaszer lehet a segítségünkre: az ecet és a só. Ha vékonyabb falú, törékenyebb a dekantáló, akkor az ecetes-sós keveréket hideg vízzel együtt öntsük bele, és óvatosan rázzuk össze, amíg el nem tűnnek a foltok. Ha masszívabb az edény, egyszerűen tegyünk bele sót és pár jégkockát, majd erősen rázzuk őket össze.

Ha esetleg ezek a praktikák sem válnának be, a Daily Meal szerint vásárolhatunk külön erre a célra gyártott dekantálótisztító golyócskákat. Ezeket a kis fémgolyókat kevés meleg vízzel együtt tegyük a dekanterünkbe, majd óvatosan forgassuk őket egy-két percig. Garantáltan eltüntetik majd az összes odaszáradt bort anélkül, hogy kárt tennének az üvegben. Szárítás után ráadásul korlátlanul újra felhasználhatóak.

Címlapfotó: Brendan Stephens / Unsplash