A magyarok kedvenc autómárkája

2023. február 08.

Nem volt tavaly népszerűbb autómárka a Toyotánál Magyarországon, így kijelenthetjük, hogy ez a magyarok kedvenc autómárkája.

A véglegesen a hazai forgalomban maradó új autókról valós piaci képet adó kivonásokkal tisztított újautó-piacon (lsd. keretes kiemelésünket – a szerk.) a Toyota már 2020 óta őrzi elsőségét. 2022-ben ráadásul a teljes magyaroroszági személyautó- és kishaszongépjármű újautó-piacon is az első helyen végzett a környezettudatos japán autómárka. A Toyota ráadásul úgy bizonyult a legkelendőbb újautó-márkának tavaly Magyarországon, hogy eladásait mintegy 5%-kal növelte a 11%-kal visszaeső piacon.

Orrhosszal a versenytársak előtt

A kivonásokkal tisztított piacon még látványosabb a márka sikere. Az itt elért 14,4%-os piaci részesedés annyit tesz, hogy minden hetedik, véglegesen a magyarországi utakra kerülő új autó Toyota. A környezetbarát, a városi forgalomban akár 50-80%-ban tisztán elektromos, emissziómentes közlekedést lehetővé tévő öntöltő hibrid elektromos autóival taroló, ám a közelmúltban plug-in hibrid elektromos és akkumulátoros elektromos autókat is bemutató Toyota ráadásul tetemes előnnyel végzett az első helyen. Legközelebbi versenytársát ugyanis nagyságrendileg egyhavi átlagos értékesítéssel előzte meg. Szemmel láthatóan tehát beérett a Toyota évekkel ezelőtt megkezdett stratégiája, amelynek jegyében mára nincs olyan fontos személyautókategória, ahol a japán autógyártó ne kínálna környezetbarát alternatívát.

Toyota Egerben
Fotó: Horváth Ábel/Vince Magazin

Top 3-ban a haszongépjármű piacon

A teljes piac és a személyautók tekintetében tehát megkérdőjelezhetetlen a japán márka dominanciája, míg a kivonásokkal tisztított kishaszongépjármű-piacon 12,5%-os részesedéssel a harmadik helyen végzett a japán autómárka. Ezzel a Toyota az elmúlt évek látványos sikereire építve a hazai kishaszongépjármű-piacon is az egyik meghatározó szereplővé vált, köszönhetően az olyan modelleknek, mint a 2022/2023-as ’Év Pickupja’ díjat is elhozó, szegmensét letaroló Hilux, vagy épp a hamarosan akkumulátoros elektromos kivitelben is megrendelhető Proace és Proace City áru- és személyszállító kivitelei.

A Vince szerkesztősége is rendszeresen Toyotával járja a borvidékeket, például Burgenlandba is a segítségükkel jutottunk el.

(promóció)
Címlapfotó: Talabér Géza/Vince Magazin