A tökéletes krémleves titka: pár csepp a kedvenc italunkból

2024. január 16.

Tényleg csak pár csepp, és a krémleves valósággal újjászületik általa.

A megfelelő alkoholos ital hozzáadása nagyon sokat javíthat bizonyos ételek ízén. A párlatok savassága és karakteres íze különösen jól áll a gazdag, krémes fogásoknak, szóval, ha legközelebb valamilyen krémlevest készítünk, bátran kísérletezzünk ezzel.

Mivel az alkohol ellensúlyozza az ételben található zsírt (olajat) és sót, egyfajta harmóniát teremt. Ez a legjobban a krémlevesekre igaz, de sült húsokkal és szószokkal is jól működik. Bár bármilyen szeszes itallal próbálkozhatunk, a Daily Meal szerint van egy bizonyos alkohol, ami különösen jó erre a célra: a konyak (vagy még inkább a cognac). A borpárlat ugyanis karakteres, fűszeres ízjegyeket is kölcsönöz az ételnek. Megéri akár csak konyhai alapanyagként tartani belőle otthon, ha amúgy nem ez a kedvenc italunk. 

Bármilyen italt is használunk, nagyon fontos, hogy a megfelelő időben adjuk hozzá a krémleveshez. Ne várjunk, amíg elkészült az étel. Ha főzés vége felé adjuk hozzá a párlatot, nem marad ideje elfőni az alkoholnak, kiérezhető marad a végeredményben. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, az italt rögtön a zöldségek lepirítása után öntsük a lábasba, még mielőtt a vizet vagy az alaplevet hozzáadnánk. Így „megszabadulunk” az alkoholtartalomtól, kedvenc italunk íze viszont megmarad. Fontos, hogy ebben az esetben a kevesebb több: tényleg elég néhány csepp ahhoz, hogy új karaktert kapjon a krémleves. Ugyanez a trükk különféle pörköltökkel is kiválóan működik.

Címlapfotó: Fusco Studio / Unsplash