Kis esti rozé: Vitis tokaiensis borkostoló Illés Jánossal és Szabó Zoltán Attilával

2024. március 04.

A kultúra és a bor barátait márciusban a Tabánba invitálják egy különös programra.

Már-már hagyomány, hogy a Jókai Anna Szalonba és a Virág Benedek Házba is értékteremtő és értékmentő erővel bíró programsorozatra válthat jegyet a publikum. Az alkalmakon az állandóságot Szabó Zoltán Attila, író, A Tabán a világ közepe című kötet szerzője, a szalonestek moderátora, művészeti vezetője jelenti. A népszerű sorozat legközelebb 2024. március 14-én 18:30 órai kezdettel Illés János erdőbényei borászt mutatja be.

A „Vitis tokaiensis, avagy gondolatok, kőzetek, nemes borok Erdőbényéről” alcímmel ellátott programról a Jókai Anna Szalon ajánlójában ez olvasható: „A hegyaljai Erdőbényén került elő a miocén kori ősszőlő, a levelének lenyomata. A Kis esti rozé előadássorozat március 14-i programja tehát egyszerre képzeletbeli időutazás, történelmi túra, egyszerre Illés János, borász, kohómérnök, geológus életútjának egyfajta összegzése talk show formában, a tokaji borvidék mértani középpontjának borkóstolóval és versekkel történő felidézése.”

négy ember áll egy piros ajtó előtt
Jobbról a második Illés János borász Fotó: Juhász Melinda

A Kis esti rozé rendezvénysorozat rövid idő alatt a kultúra és a bor barátainak egyik legfontosabb budapesti találkozóhelyévé nőtte ki magát. Már mostanáig is a hazai kulturális élet színe-java vendégeskedett itt. Néhány példa a közelmúltból: Farkas Izsák hegedűművész, Herczku Ági Liszt-díjas népdalénekes, Horesnyi Balázs díszlet- és jelmeztervező, Németh Ákos borszakértő, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, Parov Nikola zeneszerző, muzsikus (Zsarátnok, Barbaro), Krizsán Edith női nemzetközi sakkmester, Podonyi Hedvig újságíró, szerkesztő, Kálloy Molnár Péter, Papp János, Hirtling István, Zöld Csaba színművészek, Dr. Sipos Lajos irodalomtörténész, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság tiszteletbeli elnöke, Tarján Balázs borszakíró, címzetes egyetemi tanár, Száraz Pál felvidéki prózaíró, bortermelő, Unger Balázs cimbalomművész, valamint az Újrahasznosított bordalt, a Tabán-bluest és a Modern ivónótát is jegyző Talány Akusztik.

„Ezek az előadások találkozási (metszési) pontok a kultúra, az irodalom, a képzőművészet, a borkultúra és egy városrész, a Tabán kultúrája, tradíciója között. Nagyszerű borokat, hiteles borászokat mutatnak be újra és újra a Jókai Anna Szalonban. Bock, Ostoros, Mészáros, Dúzsi, Szentpéteri – csak, hogy néhány emlékezetes este főszereplőjét említsük” – írta a Port.hu kritikusa a Szabó Zoltán Attila Tabán-estjeiből kinőtt rangos borszeánszokról.

A soron következő előadásra, a 2024. március 14-i Vitis tokaiensis estre a jegyek a TIXA oldalán érhetőek el.

szerző: Csj
Címlapfotó: Kisteleki Dóra (Illusztráció
, A Tabán a világ közepe c. kötet, részlet)