A világ legidősebb embere ezt az egy italt itta egész életében

2024. május 02.

114 év minden tapasztalata egyetlen pohárban összefoglalva.

Juan Vicente Pérez április elején, 114 éves korában a világ legidősebb embereként hunyt el. A venezuelai férfi a hosszú élet titkaként sok minden más mellett egy különleges italt is javasolt – írja a The Drinks Business.

Pérez 1909. május 27-én született a venezuelai El Cobrében, és 2022. február 4-én, 112 éves és 253 napos korában lett Guinness-rekorder, mint a legidősebb élő ember. A férfi 2024 április 2-án, alig két hónappal 115. születésnapja előtt hunyt el. Hihetetlenül hosszú élete alatt 11 gyermek apja, 42 gyermek nagyapja, 18 gyermek dédapja és 12 gyermek ükapja volt.

A Guinness World Records 2022-ben kérdezte meg arról, van-e valamilyen praktika, ami hozzásegítette őt a hosszú élethez. A hívő katolikus Pérez akkor így nyilatkozott: „Dolgozz keményen, pihenj az ünnepnapokon, feküdj le korán, igyál minden nap egy pohár aguardientét, szeresd Istent, és mindig hordozd őt a szívedben.”

Az aguardiente kifejezést Venezuelában viszonylag tágan használják: lényegében bármilyen élelmiszerből készült, 29 és 60% alkoholtartalom közötti szeszesitalra vonatkozhat. A leggyakrabban agavéból, cukornádból vagy gyümölcsökből főzik. Azt nem tudjuk, hogy Péreznek melyik változat volt a kedvence, de mivel 1914-ben, ötéves korában már cukornád szüretelésével foglalkozott, feltételezhető, hogy az ebből készült aguardientét fogyasztotta minden nap. Cukornád az alapja többek között a rumnak és a Dél-Amerikában különösen divatos Cachacának.

Címlapfotó: Manki Kim / Unsplash