Bemutatjuk az egyik legértékesebb, mégis legellentmondásosabb magyar gyümölcsöt
Elképesztő vitaminbomba, sokan mégis ki nem állhatják.
„Az egyik legértékesebb, mégis legellentmondásosabb gyümölcsünk.” Ezzel a felütéssel kezdi a homoktövist bemutató minapi cikkét az agroforum.hu. Az írásban valóban nagyon sok érdekességet sorolnak fel a gyümölcsről. A vince.hu az alábbiakban foglalja össze a legfőbb tudnivalókat.
- A homoktövis nyersen fogyasztva igazi vitaminbomba. 100 gramm friss bogyó akár 450-900 mg C-vitamint is tartalmazhat, ami a citrom tízszerese. Emellett E-vitaminban, karotinoidokban, flavonoidokban, szerves savakban és omega-7 zsírsavban is gazdag. Utóbbi igencsak ritka a növényvilágban.
- A friss bogyó íze savanyú, enyhén kesernyés és összehúzó. Emiatt sokan egyáltalán nem eszik meg nyersen.
- A friss homoktövis savtartalma kifejezetten magas. Reflux, gyomorfekély vagy gyomorsavtúltengés esetén nem ajánlott éhgyomorra fogyasztani. Nagyobb mennyiségben bárkinek hasmenést okozhat. A dietetikusok napi 1-2 evőkanálnyi friss bogyó fogyasztását javasolják, ezzel elkerülhetők az említett kellemetlen mellékhatások.
- A homoktövis fagyasztva is jól tárolható, és a hűtés során a vitaminveszteség minimális. A hőkezelés viszont már csökkenti némileg a C-vitamin mennyiségét, viszont a karotinoidok és flavonoidok megmaradnak.
A homoktövis ma már egyértelműen magyar gyümölcsnek (is) tekinthető. Fő elterjedési területe Ázsia, viszont a Kárpát-medencében is van őshonos (al)faja, ez a subsp. carpatica Rousi. 2025 márciusában “Remény” és “Vitéz” néven kerültek a nemzeti fajtajegyzékbe az első hazai nemesítésű homoktövis fajták. Az új fajták jó télállósággal rendelkeznek, és vegyszermentesen, füvesített ültetvényekben termeszthetők.
Címlapfotó: Pascale Amez / Unsplash