A legolcsóbb európai karácsonyi vásár közelebb van, mint gondolnánk

2023. december 05.

Viszonylag kevés pénzért is lehet igazi karácsonyi hangulatot teremteni. Ezt bizonyította a felmérésben első helyen végzett karácsonyi vásár.

Néhány nap múlva már várja a látogatókat Európa legolcsóbb karácsonyi vására, melynek az erdélyi Nagyszeben ad otthont – olvasható a Drive cikkében. Mint írják, a Vásár Nagyszebenben néven ismert eseményt a pénzügyekkel, valutákkal foglalkozó Eurochange ítélte a kontinens legolcsóbb karácsonyi piacának.

A brit Eurochange az ünnepek közeledtével annak járt utána, hogy mely európai országban található a legjobb ár-érték arányú karácsonyi vásár. Az első helyezett megválasztásához olyan faktorokat vettek figyelembe, mint a helyi valutaárfolyam, a szállodák, illetve a repülőjegyek árai, illetve az ételek és az italok árai – ismertette a szempontokat a The Sun .

„Kutatásunk eredményei azt mutatják, hogy a romániai Nagyszebenben található Európa legpénztárcabarátabb karácsonyi vására. Nem csupán akkor érdemes meglátogatnunk, ha relatíve olcsón szeretnénk szórakozni. Akkor is, ha egy igazán autentikus élménnyel szeretnénk megajándékozni magunkat” – mondta Laura Evans, az Eurochange digitalizációval és részvétellel foglalkozó osztályának vezetője.

„Átlagosan egy éjszaka a nagyszebeni szállodákban 20 fontnál (nagyjából 8700 forintnál) is kevesebbe kerül egy főnek. Az ételek és az italok ára szintén kedvezőnek mondható. Egy bögre forraltbor például nagyjából két fontba (körülbelül 870 forintba) kerül” – árulta el a lapnak a részleteket Evans.

A vásárt az óváros szívét alkotó Piata Mare területén rendezik. A látogatók meghitt hangulatban választhatnak a tradicionális román ételkülönlegességek közül. Természetesen az sem marad hoppon, aki egyedi, kézzel készített ajándékokra szeretne szert tenni.

A picike vásáron ezen felül egy jégkorcsolyapálya, valamint egy óriáskerék is helyet kapott. A tér ünnepi fényfüzérekben sem szenved hiányt, a legkisebbeknek pedig a Mikulás műhelye teszi majd felejthetetlenné a látogatást.

Lengyel és észt karácsonyi vásár még a dobogón

A NAGYSZEBENI KARÁCSONYI VÁSÁR 2023. NOVEMBER 17-TŐL EGÉSZEN 2024. JANUÁR 2-IG VÁRJA A LÁTOGATÓKAT.

A kutatásban egyébként nem csak a román település teljesített jól. Az Eurochange Nagyszeben mellett Wroclaw, valamint Tallin karácsonyi vásárjait is kiemelte. Előbbi helyen egy forralt bor ára átszámítva nagyjából 1300 forint, utóbbi városban nagyjából 870 forint körül mozog.

Akinek már késő karácsony előtt beiktatni egy nagyszebeni kirándulást, annak sem kell bánkódnia. Európa legszebb karácsonyi vásárához és a világ 3. legszebb karácsonyi vásárához még rövidebb idő alatt odaérthetünk.

Címlapfotó: Bianca Ackermann / Unsplash