Magyar aranyérem született a nemzetközi sajtversenyen

2023. szeptember 26.

Magyar sajt szerzett aranyérmet a világ egyik legrangosabb sajtversenyén. A szakmai zsűri 1500 minta közül választotta ki a legjobbakat.

2023-ban hatodik alkalommal rendezték meg Franciaországban a Mondial du Fromage-t. A sajtok „Bocuse d’Or-jaként” is emlegetett seregszemlén a 200 szakemberből álló zsűri 39 országból érkezett mintegy 1500 mintát kóstolt le.

A korábbi évekhez hasonlóan komoly magyar siker (is) született 2023-ban. Mindkét magyar résztvevő sajtműhely 1-1 aranyérmet hozott haza. Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra 1 arany-, 1 ezüst és 2 bronzérmet, a Vászolyi Sajtmanufaktúra pedig 1 aranyérmet szerzett. „A nyertes Balaton sajt tehéntejből készült és félkemény típusú. Az érlelés első két hetében naponta, két hónapos koráig két naponta, aztán hetente kétszer kézzel forgatjuk a sajtgurigákat az érlelőben és sós folyadékkal mossuk a kérgét” – olvasható a vászolyiak versenyről szóló közleményében. Az etyekiek Facebook-oldaláról az is kiderül, hogy az ő sajtjaik közül az Etyeki hófehér kapta a legnagyobb elismerést.

Arról egyelőre nincs hír, a sikeresen szerepelt magyar sajtokat indítják-e a szintén ősszel megrendezésre kerülő sajt-világbajnokságon, vagyis a World Championship Cheese Contesten, ahol tavaly egy itthon is népszerű fajta nyert.

Címlapfotó: onderortel / Unsplash