Tegyünk fahéjat a kávéba, nem fogunk hinni a szemünknek!

2025. január 04.

A fahéj egészségügyi hatásait folyamatosan vizsgálja a tudomány, ezúttal egy sokakat foglalkoztató téma került elő.

A fahéj a világon mindenhol közkedvelt fűszernek számít. Gyakran keverik süteményekbe, főételekbe vagy akár italokba is. Egy új TikTok-trend ennél is tovább megy. Azt javasolja, szórjunk minden nap fahéjat a kávéba, az ugyanis segíti leolvasztani a felesleges kilókat. A Daily Coffee News utánajárt, mennyi valóságalapja van ennek a hacknek.

Tényleg égeti a zsírt a fahéj?

A fahéj zsírégető hatásával több kutatócsoport foglalkozott már, gazdag alapanyag áll rendelkezésre tehát. Ebből vetett össze harmincötöt egy tanulmány, ami ezek alapján a fahéjfogyasztás és a testzsír szintje, valamint a derékbőség között fennálló (esetleges) kapcsolatot vizsgálta. Kiderült, hogy napi 1,5 gramm (kb. fél teáskanál) fahéj rendszeres fogyasztása hatásos lehet. A kúrát betartóknál átlagosan 1,68 centiméterrel csökkente a derékbőség. Az ennél nagyobb mennyiség fogyasztásának azonban semmilyen jótékony hatását nem mutatták ki.

Egy másik, összesen 21 klinikai vizsgálatot összesítő tanulmány szerint a fahéj segíthet csökkenteni a testtömegindexet (BMI), viszont ezzel együtt nem változott az alanyok testzsírszázaléka. Összességében tehát a súlycsökkenés alapvetően elenyésző mértékű.

Hogyan eredményezhet a fahéj kis mennyiségű fogyást?

Úgy tűnik, a fahéj lehetővé teszi a vércukor gyorsabb bejutását a szervezet sejtjeibe, azaz csökkenti a vércukorszintet. Mindemellett hatékonyabbá teszi az inzulin működését és segít a zsír lebontásában, amikor energiára van szükségünk. Szintén a jótékony hatásai közé tartozik, hogy lassítja az étel felszívódását a szervezetben, vagyis általa hosszabb ideig megmarad a teltségérzet.

A fogyást természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy ha elfogyasztunk egy fahéjas csigát, azonnal leadunk pár kilót. A kutatások megállapították, hogy minimális mértékben ugyan elősegítheti a zsírégetést, ám nem valószínű, hogy más életmódbeli változtatások nélkül jelentős súlycsökkenést eredményezne. Ettől függetlenül továbbra is nyugodtan szórjunk egy kevés fahéjat a reggeli kávénkba – de elsősorban az íze miatt.

Van bármi kockázata a fogyasztásának?

A fahéj alapvetően természetes fűszer, így nem rendelkezik különösebb mellékhatásokkal. Azonban nemrég néhány országban, mint például az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában figyelmeztetést adtak ki egyes fahéjkészítményekre, miután a termesztést követően ólmot és más nehézfémeket találtak bennük.

Egyes embereknél a fahéj allergiás reakciót válthat ki, a benne található aroma, a kumarin túl sok fogyasztása pedig mérgezéses tüneteket okozhat. (Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 0,1 mg/testsúlykilogrammban állapította meg a határértéket.) Fontos megemlíteni, hogy a boltokban leggyakrabban megtalálható kassziafahéj akár 1% kumarint is tartalmazhat. A 60 kg körüli testsúlyú emberek számára 2 teáskanál (6 g) ebből már meghaladhatja a biztonságos határértéket. „Biztonságosabb” a ceyloni fajta a maga alig 0,004% kumarin-tartalmával.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: VITTO-STUDIO / Shutterstock