Ha csak a koffein miatt isszuk, válasszunk egy másik italt a kávé helyett

2024. április 23.

Létezik egészségesebb és hatékonyabb koffein forrás, mint a kávé.

Kevesen tudjuk a napot vagy a délutánt koffeines ital nélkül elképzelni. Évszázadokon át a kávé volt a legnépszerűbb koffeines ital, az utóbbi időben azonban egyre többen választják inkább a matchát, a zöld teából készült frissítőt. De vajon tényleg érdemes teljesen átállni a kávéról a matchára? Mikor melyiket érdemes fogyasztani a mentális felfrissülésért?

Mind a matcha, mind a kávé tartalmaz koffeint. Aki már kóstolta mindkét italt, megfigyelhette, hogy mégis más mentális és fizikai hatást vált ki egy tejeskávé és mást egy matcha latte – írja a GymBeam.

A kávé fő vonzereje magas koffeintartalmában rejlik, ami blokkolja az adenozin, az alvásért és a relaxációért felelős neurotranszmitter hatást. Így segít ébren maradni. A mérsékelt kávéfogyasztás javítja a kognitív teljesítményt, így ideális választás, ha gyors mentális löketre van szükséged. Túlzott fogyasztása azonban káros hatással lehet az általános mentális jólétre.

Ezzel szemben a matcha fokozatosan, hosszabb idő alatt fejti ki hatását, köszönhetően a koffein és az L-theanin nevű, nyugtató hatású aminosav egyedülálló kombinációjának. Az L-theanin elősegíti a nyugodt éberség állapotát, gyengéd löketet ad a kognitív funkcióknak. A matcha emiatt ideális társ a tartós figyelmet igénylő feladatokhoz. Emellett segíti az egészséges szívműködést, fokozza az anyagcserét és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Amikor a kávé és a matcha mentális egyensúlyra gyakorolt befolyásáról beszélünk, az időzítés döntő szerepet játszik! Érdemes okosan megtervezni, hogy a nap folyamán mikor iszunk egy erős eszpresszót, vagy mikor nyúlunk a matcha tea után. A nap beindítására megfelelő választás a kávé (arra figyeljünk, hogy ne éhgyomorra igyuk), az ebéd utána kajakóma ellen azonban hatékonyabb a matcha. Délután is inkább a teát válasszuk, este viszont a legjobb, ha már inkább mindkettőről lemondunk.

Címlapfotó: Keenan Constance / Unsplash