Legtöbben házilag készítik ezt a finomságot, és ezzel betegséget okozhatnak a családjuknak

2025. december 24.

Élelmiszerbiztonság szempontjából veszélyes lehet egyik kedvelt karácsonyi csemegének az otthoni elkészítése.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze. Az ünnepi időszak közeledtével ugyanis egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, krémlikőröket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat. A házilag készített finomságok esetében azonban nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni, első az élelmiszerbiztonság!

A felsorolásban kiemelik, a házi krémlikőrök készítésekor is érdemes betartani néhány alapvető élelmiszerbiztonsági szabályt. A nyers tojás kockázatot jelenthet, ezért biztonságosabb tojásmentes receptet választani, pasztőrözött tojást használni, vagy a tojásos keveréket legalább 75 °C-ra melegíteni az alkohol hozzáadása előtt. Bár az alkohol valamelyest gátolja a baktériumok szaporodását, önmagában nem tartósít, így a krémlikőröket mindenképpen hűtve (1-5°C) kell tárolni és 1–2 héten belül elfogyasztani. A romlás jelei lehetnek a savanykás vagy szokatlan szag, a darabos, túrós állag, illetve bármilyen szín- vagy textúraváltozás, ilyen esetben ne kockáztassunk. 

Címlapfotó: DAVIDSON L U N A / Unsplash