Megérkezett az új csoda kávé, garantáltan mindenki a rabja lesz

2024. február 02.

Nem túlzás kijelenteni, új korszak kezdődik a kávé történetében.

Elkészült egy minden korábbinál részletesebb genetikai térkép az araciba kávéfajtáról. Mindez finomabb kávékat eredményezhet, továbbá felhasználásával ellenállóbbá is tehető a világszerte veszélyben lévő növény – írja az Agroinform.

Az arabica a világ legnépszerűbb kávéfajtája, azonban a második kedvenc robustánál kevésbé ellenálló a különböző hatásokkal szemben. Az Udinei Egyetem kutatói most fontos áttörést értek el DNS-szekvenálási technológiával. Elkészítették az arabica eddigi legteljesebb genetikai térképét, ami lehetőséget ad olyan kávénövények nemesítésére, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozással szemben, továbbá ez gazdagabb ízvilágú kávékat is eredményezhet. (A kávétermesztés és a klímaváltozás témájában folyó más irányú kísérletekről, kutatásokról ebben a cikkben írtunk.)

A tudósok most tehát jobban megismerhetik a fontos géneket, melyek a kávé édeskés, lágy ízéért felelősek. A kávétermelők pedig új, különleges ízű, aromájú fajtákat fejleszthetnek, amelyek ráadásul jobban tolerálják a rosszabb termesztési körülményeket. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a klímaváltozás hatásait már most érzik a kávétermesztők. A cserje ugyanis érzékeny az emelkedő hőmérsékletre és a csapadék eloszlásában bekövetkező változásokra.

Címlapfotó: Nathan Dumlao / Unsplash