Most tárazzunk be! Hiánycikk lesz a legfinomabb magyar hús

2024. február 01.

Ne bízzuk a szerencsénkre! Szakértők szerint vízválasztó lesz a 2024-es év.

Hazánkban és uniós szinten is csökken a juhállomány, pedig a kereslet töretlen, és nem is várható visszaesés. A korábbi, aszály sújtotta időszak után a tavalyi időjárás kedvezően befolyásolta a gazdálkodást. Az év folyamán jelentős mennyiségű, akár két télre való szálastakarmányt lehetett betakarítani, a gabonaárak jelentősen csökkentek, de még a tápárak is mérséklődtek – írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

Kevés a bárányhús, sok a farkas

A lehetőségek továbbra is jó kilátást biztosítanak az ágazat számára, hiszen a húspiacon keresleti helyzet van a bárány iránt. (Magyarországon jelenleg átlag 20-30 dekát fogyaszt belőle egy fő fejenként.) A nehéz és könnyű bárány piacán jelentős változás nem várható, továbbra is a könnyű bárány iránt lesz nagyobb a kereslet, de időszakonként a nehéz súlyú bárány piaca is jelentős szerepet fog betölteni a termékkeresletben. Az Európai Unióban mintegy 10 százalékot csökkent az önellátási szint, és várhatóan a következő évben tovább mérséklődik.

Az ágazati szinten eddig is mérsékeltnek mondható juhtejtermelés várhatóan még tovább fog csökkenni, a hazai keresletet importból elégítik ki. A 2022-es aszály miatt a tenyésztők jelentősen kevesebb nőivarú utánpótlást hagytak meg, de remélhetőleg a jobb takarmányhelyzet visszapótlásra sarkallja őket. Abban lehet bízni, hogy a keresleti piac, a jó átvételi árak és a támogatások megállítják az állomány csökkenését.

Vízválasztó lehet a 2024-es év

Látványos visszaesés vette kezdetét a kínálati oldalon – idézi a fenti cikk Csomai Gézát, az Imár Bt. ügyvezető igazgatóját. A kistenyészetek körében felszámolások, a nagyobbak körében a szokásosnál intenzívebb selejtezések történtek. A boltban a bárányárak kis mértékben csökkentek, a fogyasztói elvárások pedig nőttek a minőséget illetően. A juhállomány az elmúlt 5-10 évben stagnált, most azonban 5 százalékkal csökkent.

Címlapfotó: Darth Liu / Unsplash