Minden magyar polcon ott a fűszer, amivel egészségesebbé és finomabbá tehetjük a kávénkat
Filléres módszerrel sokat tehetünk az egészségünkért és az élmény fokozásáért.
A magyarok kávéfogyasztó nemzetek közé tartoznak. Egy 2024-es felmérés szerint Közép-Európában mi isszuk a második legtöbb kávét. A hazai lakosság 15 évnél idősebb tagjainak 70 százaléka rendszeresen fogyaszt kávét.
Ezért is jó hír nekünk, hogy egészségügyi szakértők szerint csupán két fűszert kell hozzáadnunk a kávéhoz, hogy ízesebb és „szívbarátabb” ital szülessen. Ez a két fűszer a kurkuma és a fahéj – olvasható a Magyar Mezőgazdaság oldalán.
A kurkuma itthon egyelőre a jó minőségben nehezebben beszerezhető és drágább fűszerek közé tartozik. A fahéj ezzel szemben kellőképpen elterjedt már és emiatt megfizethetőbb árú is. Márpedig ha csak fahéjat szórunk a kávéba, már azzal sokat teszünk egészségünkért.
A már említett cikk szerint a fahéj csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, ezen felül gyulladáscsökkentő hatással is bír. Segíti továbbá a vércukorszint szabályozását, antioxidáns-tartalma révén pedig támogatja a szervezet védekezőképességét. Mindemellett természetes édességével kellemes ízt adhat a kávénak, akár cukor hozzáadása nélkül is.
Címlapfotó: Jenny Ueberberg / Unsplash