Mi az a „kínai kávé”, amiért most az összes fiatal odavan?

2024. május 09.

Nehéz eldönteni, hogy a kínai kávé egy izgalmas felfrissülést hoz vagy inkább fityiszt mutat a nyugati kultúrának.

Bár a nyugati országokban a kávét évszázadok óta fogyasztják, Kínában, a tea hazájában nem számít hagyományos italnak. Csak néhány évtizede terjedt el. A trend viszont egyértelmű: a nagyobb városokban élő fiatalok közül lassan már többen kávéznak, mint teáznak.

Nem meglepő, hogy a nekik kedvezni próbáló kávézók hagyományos ízeket csempésznek az italaikba. Elég, ha a különböző, nálunk is egyre népszerűbb, ízesített tejalapú italokra gondolunk. Csakhogy Kínában a pumpkin spice latte helyett sokkal többen választanak gyömbéres, lótuszmagos vagy gojibogyós kávét.

Mindez a gouchao, vagyis az úgynevezett „nemzeti hullám” kiterjesztése. Ez egy olyan kulturális trend, ami a hagyományos kínai kultúra elemeit népszerűsíti kortárs kontextusban.

Az ötlet lényege, hogy a klasszikus kávékat, például a lattét és a cappuccinót hagyományos kínai fűszerekkel vagy bogyós gyümölcsökkel párosítják. A kínai gyógynövények használata izgalmas visz a megszokott italokba. Nagyon sokan készítik például ginzenggel vagy krizantémvirággal a kávéjukat.

A Vegnews szerint ahhoz, hogy igazán elmerülhessünk Kína feltörekvő kávékultúrájában, kénytelenek leszünk elutazni a távol-keleti országba – manapság a két legjelentősebb város, Peking és Sanghaj már igazi kávéközpontnak számít.

Címlapfotó: Li Yang / Unsplash