Olcsóbb és finomabb kávé főzhető egy egyszerű trükkel, csak víz kell hozzá

2025. augusztus 13.

Egy friss kutatás szerint egyetlen apró trükk jelentősen javíthatja a kávéfőzés minőségét, ráadásul kevesebb kávé felhasználásával.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a kézi kávéfőzés (pl. pour-over, french press vagy mokkás kanna) esetén jelentős minőségjavulás érhető el az úgynevezett lavinahatással. Ennek lényege, hogy a vizet magasabbról, de egyenletes sugárral (sebességgel) öntjük a kávéőrleményre. A jelenség a víz körkörös mozgását idézi elő a kávéőrleményben, ami hatékonyabb keveredést és jobb extrakciót (azaz ízkioldást) eredményez. Vagyis gazdagabb, aromásabb ízvilágot érhetünk el – írja a Daily Coffee News.

A kutatók először szilikagél részecskékkel modellezték a kávét, majd lézerekkel és nagysebességű kamerákkal figyelték meg a víz mozgását. Ezt követően valódi kávéval is elvégezték a kísérleteket, és megmérték annak extrakciós hozamát. Azt találták, hogy a magasabbról, egyenletesen öntött víz intenzívebb belső mozgást generál, ami még akkor is hatékony, ha a tetején vékony, lebegő réteg képződik. A végeredmény: jobb íz, kevesebb kávéból.

Így alkalmazzuk a technikát otthon

A kutatók szerint a módszer minden kézi kávéfőzési módszernél működik, csak pár egyszerű szabályt kellbetartani.

  • Használjunk hosszú nyakú vízforralót, ami segít az egyenletes, vékony vízsugár létrehozásában.
  • Öntsük a vizet magasabbról, de csak addig, amíg a vízsugár nem szakad szét cseppekre. Ha túl alacsonyan öntünk, vagy a vízsugár szétcseppen, nem keveri át rendesen a kávét – ez pedig gyengébb, íztelenebb italhoz vezet.
  • Legyünk lassúak és egyenletesek, hogy a víz jól át tudja járni a kávét.

Szerintünk egy próbát mindenképpen megér, úgyhogy mindenkinek jó kísérletezést kívánunk!

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Pietra Schwarzler / Unsplash