Az 5 legjobb balatoni bor 2023-ban

2023. június 20.

Június 14-én Veszprémben, a Megyeháza Szent István termében került sor a Balatoni Borrégió legnagyobb borversenyének, a XX. Balatoni Borok Versenyének díjátadójára.

A Balatoni Szövetség a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve 2021-ben új alapokra helyezte a borrégió egyik legrangosabb szakmai mustráját, a Balatoni Borok Versenyét. Ez az együttműködés folytatódott tovább az idei évben is.

A XX. Balatoni Borok Versenyének bírálatára a Balatoni Szövetség szervezésében, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség szakmai segítségével került sor 2023. május 24-én Balatonfüreden, a Hotel Annabellában. A verseny támogatói -a Veszprém-Balaton 2023 EKF program mellett- az Agrárminisztérium, a Balatoni Fejlesztési Tanács, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Balatoni Borrégiós Tanács voltak.

A bírálók névsorát a régió borászai mellett neves szakírók, borakadémikusok gazdagították, a szakmai zsűri elnöke dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus volt.

A versenyen a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke képviseltette magát: érkeztek tételek a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről. Idén 58 termelő jelentkezett 230 bormintával. Az eredmények: 40 balatoni bor kapott arany, 169 ezüst, 18 bronz minősítést és 3 okleveles elismerést.

A XX. Balatoni Borok Versenye fődíjas borai

öt borospalack asztalon egymás mellett
Fotó: Balatoni Borok Versenye

A Balatoni Borrégió Legjobb Fehérbora 2023.: Bujdosó Pincészet cirkáló Rajnai rizling 2022

A családi pincészet 80 hektárt művel a Balaton déli partján, Három generáció osztozik a feladatokon. Helyi- és világfajták egyaránt megtalálhatóak a területeken. A nyertes bor lendületes savakkal, gyümölcsös illattal, alma és őszibarack ízjegyekkel büszkélkedhet.

A Balatoni Borrégió Legjobb Vörösbora 2023.: Garamvári Szőlőbirtok Garamvári Sínai Hegy Cabernet Franc 2019

A Garamvári Szőlőbirtok családi vállalkozás balatonlellei székhellyel. A balatonboglári Sínai hegyen levő ültetvényen termett szőlőből készült bor idén nyáron kerül forgalomba. Komplex bor herbális, piros bogyós gyümölcsök illatával, csokoládés, fűszeres ízvilággal, élénk savakkal.

A Balatoni Borrégió Legjobb Rozébora 2023.: Szabó és Fia Borpince Kékfrankos rozé 2022

A családi pincészet 23 hektáron gazdálkodik a Nivegy-völgyben, a pincészet Balatoncsicsón, a Nivegy völgyben található. Üde, gyümölcsös rozé boruk málnás, epres illattal közepesen hosszú lecsengésű kellemes nyári élmény.

A Balatoni Borrégió Legjobb Pezsgője 2023.: Garamvári Szőlőbirtok Garamvári Lellei Furmint Brut2019

A balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok 1996-ban vásárolt pincét Budafokon és kezdte a tradicionális pezsgőgyártást. A nyertes pezsgő alapanyagát biztosító furmintültetvényt 2015-ben telepítették Lellén a pincészet mellett. Citrusos mangó, körte illat és körtés, birses ízvilág teszi egyedivé ezt a pezsgőt.

A Balatoni Borrégió Legjobb Desszertbora 2023.: Mészáros Pince Sárgamuskotály 2021

A 15 hektár saját ültevényen gazdálkodó pécselyi családi pincészet kézműves borokat készít. A balatoni nyári nap színe köszön vissza a borban. Friss, élénk savak, gyümölcsös ízjegyek és ellenálhatatlan illat jellemzi.

emberek állnak egy helyiségben
Fotó: Balatoni Borok Versenye

Különdíjak

A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját – a versenyben legmagasabb pontszámot elért bor – a Villa Gyetvai Borbirtok Kékfrankos 2021 bora kapta.

A Balatoni Borrégió Tanácsának különdíját a verseny legeredményesebb termelője, a Garamvári Szőlőbirtok kapta.

Veszprém Város különdíját a Konyári Pince Kékfrankos 2021 bora nyerte.

A VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa különdíját a Fodor Borbirtok Aszófői rajnai rizling 2021. bora kapta.

Címlapfotó: Balatoni Borok Versenye