Most tárazzuk be húsvétra ezt a finomságot, ha nem akarunk kellemetlen meglepetést

2024. március 02.

A húsvét egyik legfontosabb konyhai alapanyagával kapcsolatban figyelmeztetett a szakértő.

A csokoládé mellett a húsvét másik fontos főszereplője, a sonka is drágulhat még a következő hetekben – olvasható az Agrárszektor cikkében. Mint írják, a húsvéti sonka már csak a szezonális jellege miatt is többe fog kerülni, mint tavaly. Nemcsak a háború okozta durva infláció, hanem a sertéságázat súlyos gondjai kellettek ahhoz, hogy a húsvéti sonkához kellő sertéscomb ekkora mértékben dráguljon.

„A piaci logika alapján azt kell mondanom, hogy bizony a következő hetekben és hónapokban emelkedésre kell számítani a sertéshús esetében. Ennek az a legfőbb oka, hogy a magyarországi sertéshús-piacra nagy kihatással lévő úgynevezett német jegyzés 7,5%-ot százalékot emelkedett az elmúlt két héten. Ez pedig ha nem is azonnal, de be szokott gyűrűzni a fogyasztói árakba. A sertéscomb természetesen nem kivétel. Éppen ezért számítok arra, hogy húsvétig ez a termék is drágulni fog” – idézi az Agrárszektor Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét.

Bár húsvétig még odébb van (március 31-én lesz 2024-ben), ez ne tartson minket vissza attól, hogy már most megvásároljuk a húst vagy a sonkát. A sertéshús, valamint a főtt és a nyers sonka egyaránt lefagyasztható. A sonkát magas sótartalma miatt nem célszerű egy hónapnál tovább a fagyasztóban tárolni, vagyis ha most vásárolunk, már akkor is jók vagyunk.

Címlapfotó: Jennifer Burk / Unsplash