Márton-napi bor- és libás ételajánló a Vincétől!

2024. november 11.

A Márton-nap alkalmából a Vince munkatársai ajánlanak libás ételt és hozzá egy tökéletesen passzoló borpárosítást.

Ertl Flóra, Vince márkaigazgató: ludaskása – Bolyki Egri csillag 2023

A liba legolcsóbb alkatrészeiből (aprólék, nyak, belsőségek, csontok) kiváló ludas egytálétel készíthető. A legjobb ludaskását a fővárosban a Rosenstein étteremben lehet enni, de ha van kedvünk hozzá, otthoni körülmények között is viszonylag hamar elkészíthetjük. Borbás Marcsi receptjét ajánlom, mellé pedig egy Egri Csillag borpárosítás bajnok frigy lehet. Borajánlatom most Egerből érkezik: egy vidám illatú, gazdag ízű Egri Csillag a Középbérc és Hajdúhegy dűlőkből, a Bolyki pincészettől. Királyleányka, sauvignon blanc, hárslevelű és rajnai rizling erjedt hűtött tartályokban, majd rövid érlelés és jó arányú házasítás után került palackokba. Virágos, citrusos illat, kortyban fehér húsú őszibarackkal és ásványos lefutással. Örömteli Márton napi vigasságokat kívánok!

Vancsik Ivett: Vince Magazin főszerkesztő: libamáj & tokaji aszú

A libamáj hidegen és melegen is fejedelmi étel. Krémes textúráját a magas zsírtartalomnak köszönheti, ezért mindenképp olyan bort válasszunk mellé, amely savaival is segíti az emésztést. Talán nem is gondolnánk, hogy a világ legmagasabb savtartalmú borai között találjuk a tokaji aszút; az aszú páratlan harmóniájának kulcsa épp az édesség és a savak közötti egyensúly, ami a gazdag, gyümölcsös-fűszeres illat- és ízvilággal kiegészülve igazi élménnyé teszi a fogyasztását. A libamáj olvadó krémességét, sós-édeskés zamatát (ne nyomjuk el fokhagymával, borssal és erős fűszerekkel; a sózásnál nem is kíván több ízesítést!) remekül kiegészítik az aszú telt, sima, kajszibarackkal és trópusi gyümölcsökben bővelkedő kortyai, az ásványosság, a botritisz és az érlelés finom díszítő jegyei.

A borajánlat egy ötcsillagos bor a Vince magazin októberi tesztjéről és címlapjáról: Patricius Borház Tokaji Aszú 6 puttonyos 2021.

Tiefenthaler Eszter, Vince Magazin szerkesztő: libacomb – ifj. Márkvárt János Sauli Kadarka 2022

Friss és könnyű, mégis karakteres bort ajánlok a libacomb mellé. A Szekszárdi borvidék egyik legelszántabb kadarkatermelője ifj. Márkvárt János, ahogy ő fogalmaz, az ereiben is kadarka folyik. Az öthektáros családi birtok felén kadarka terem, köztük közel százéves tőkék. Az öreg tőkék terméséből készül – spontán erjedéssel, hordós érleléssel – a Sauli. Mindössze 1300 palack született belőle, egy ünnepi vacsora méltó alkalom a megnyitására.

Geri Ádám, online felelős szerkesztő: füstölt libamell carpaccio – Kreinbacher Syrah

A sós-borsos-füstös ízű vékony libamell szeletek önmagában snackként és salátával (vagy sólettal) főfogásként is felejthetetlen élményt nyújtanak. Hab a tortán, hogy otthon is könnyedén el tudjuk készíteni. A borpárosításnál két út áll előttünk. A sós-füstös ízeket erősítendő választhatunk egy vulkanikus bort, ha pedig éppenséggel kontrasztra vágyunk, akkor jöhet egy puhább merlot. Az izgalomfaktor faktor miatt én az elsőt ajánlom, és ha már lúd, legyen kövér: próbáljuk ki egy somlói vörösborral! A Kreinbacher Syrah bizonyítja, hogy a kékszőlőnek helye van Somlón. Egy igazi egyensúlyos nagyágyú gyümölcsökkel, virágokkal, jól integrálódott tanninnal és savakkal és persze sok-sok ásványossággal. Aki erre a menüre szavaz, annak emlékezetes Márton-napban lesz része, ezt garantálom!

Címlapfotó: Alexas_Fotos / pixabay.com