Nyakunkon a Márton-nap: az első idei borok

2023. október 31.

November beköszöntével, Márton-nap közeledtével már abszolút nem szokatlan az újborok látványa a polcokon.

Bár van olyan borvidékünk, ahol még tart a szüret, az igazán gyorsak már az idei Budapest Borfesztiválon is hoztak újbort, vagy, legalábbis egy kis ízelítőt abból, milyen is lett az idei, felemás év szüreti termése. Ahogy közeledik Márton-nap, úgy szaporodnak meg a Márton-napi libalakomára szóló események. A liba mellé pedig jár az újbor, és ha hihetünk a mondásnak, érdemes is bontani ilyenkor egy palackkal. Hiszen, aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik.

A Magyar Bor Személyesen egy háromrészes szüreti minisorozatot indított, már mind a három epizód megtekinthető.

Újbor mustra

Bár azt gondolnánk, hogy az újbor csak nálunk divat, szerte a világon árgus szemmel várják a fogyasztók az új évjárat első borainak megjelenését. Frissek, üdék, virágosak, gyümölcsösek: bearanyozzák a komor őszi napokat. Bár itthon nincsen szigorú dátumhoz kötve, hogy mikor lehet piacra dobni ezeket a borokat, az olaszoknál és a franciáknál viszont igen. A taljánok november 5-e után mutathatják meg először az új évjárat borait, a franciák pedig november harmadik csütörtökén, éjfél után kezdhetik el az árusítást.

Az újborok rendszerint eröltetett menetben készülnek, így a korai érésű fajtákból érdemes választani. A könnyed gyümölcsös vonalat mi más is hozhatná szebben, mint a rozé borok: itthon is egyre többen, tudatosan készítenek rozét. Vagyis, a frissesség meghatározása érdekében savra, és nem cukorra szüretelnek. Az első rozét rendszerint a Szentpéteri Borpince mutatja fel: ők egy rezisztens fajtából, néróból készítik el.

Szintén az első fecskék között van Vylyanék Bogyóléja:

A mostanra már legendássá vált bor elkészítési metódusa ugyanaz, mint a francia Beaujolais Nouveau. Vagyis, szénsavas macerációval készített bor. A lényege, hogy az ép szőlőszemen belül kezdődik el az erjedés, így a borba nem kerül sok a sértetlen héjban lévő tanninokból. A végeredmény egy könnyed, kifejezetten gyümölcsös, egyedi ízvilágú vörösbor.

Az újbor és a Márton-nap

neonreklám wine felirattal
Fotó: Road Trip with Raj/Unsplash

Bár, vannak megmosolyogtató legendák Tours-i Szent Mártonról és a libákról, az újbor eredete ennél kevésbé izgalmasabb. A valóság viszont az, hogy megfelelő kezelési eljárás hiányában az óbor egy év elteltével már vesztett az ízvilágából, így felmenőink boldogok voltak, hogy végre ismét ihatnak valami frisset. Ez pedig jellemzően Márton napja környékén történt meg, hiszen ekkorra erjedtek ki az első tételek – ma a klímaváltozás és a számos klón, széles fajtaválaszték már azért ezt jóval korábban is lehetővé teszi. Viszont, mivel a tudomány is sokat fejlődött, már a borok érlelése sem akadály, így semmiképpen sem bíztatnánk arra olvasóinkat, hogy november 11. után ne igyanak óbort!

Az újborok kínálata egyre szélesebb itthon is. Így, érdemes lehet borkóstoló játékot is tartani ismerőseinknek. Egyet azonban ne felejtsünk el: a bort mindig, akkor is, ha vörös, hűtsük be jól!

Címlapfotó: Kelsey Chance/Unsplash